Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Reţete de toamnă, cu DOVLEAC – consumați-l ȋntr-un mod inedit şi sănătos

Miezul de dovleac conţine flavonoizi, derivaţi cumarinici şi carotenoide, precum şi globuline – nişte aminoacizi din care organismul îşi sintetizează anticorpii care luptă împotriva bolilor.

Folosit periodic în alimentaţia cotidiană, dovleacul ne ajută să ne îmbunătăţim imunitatea, previne îmbătrânirea, reglează formula sângelui, favorizează digestia alimentelor grele, nesănătoase, şi previne depunerea de grăsime.

Cu dovleac, bogat în vitamine şi antioxidanţi, putem prepara mâncăruri rapide şi uşoare:

Felii de dovleac la cuptor, cu usturoi şi salvie

Ingrediente

1 bucată mare de dovleac (1,2 kg.); 4 căţei de usturoi; 4 fire de salvie; 3 linguri ulei de măsline; sare; piper

Mod de preparare

Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.

Spălaţi coaja dovleacului, ştergeţi-l şi tăiaţi-l mai întâi în două, pe orizontală, şi apoi felii mai groase, pe verticală.

Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l felii subţiri.

Puneţi feliile de dovleac într-un castron, adăugaţi sarea, usturoiul şi uleiul, şi amestecaţi până se pătrund bine.

Întindeţi feliile de dovleac pe o tavă, introduceţi-le în cuptor şi lăsaţi-le la copt aproximativ 40 de minute, având grijă să le întoarceţi pe partea cealaltă la jumătatea timpului.

Când miezul s-a rumenit, scoateţi dovleacul din cuptor şi presăraţi frunzele de salvie peste feliile fierbinţi. Puteţi servi ca garnitură, lângă carne sau peşte.

Supă de dovleac cu mere

Ingrediente

500 gr. miez de dovleac; 2 linguri ulei de măsline; 2 mere; 4 fire de rozmarin; 1 ceapă; 20 gr. ghimbir; 1 litru supă de legume; 1 vârf de cuţit scorţişoară pisată; sare; piper

Mod de preparare

Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tăiaţi dovleacul în opt, îndepărtaţi seminţele şi ungeți bucăţile cu o lingură de ulei de măsline.

Aşezaţi-le pe o tavă, stropiţi-le cu apă şi lăsaţi-le să se pătrundă în cuptor, aproximativ 50 de minute. După ce s-au răcit, îndepărtaţi coaja.

Ceapa şi ghimbirul curăţate şi tocate mărunt se călesc în uleiul rămas, şi se adaugă dovleacul şi merele curăţate de coajă şi seminţe, şi tăiate în sferturi. Se lasă să se pătrundă puţin, după care se adaugă supa de legume.

Dovleacul şi mărul se mai lasă să fiarbă încet timp de 10 minute. Se adaugă sarea, piperul şi scorţişoara.

Se mixează totul în blender, până se obţine o supă groasă şi cremoasă. Se poate garnisi cu frunze de salvie.

supa-de-dovleac
Consumat periodic, dovleacul ne imbunatateste imunitatea

Salată de dovleac

Ingrediente

500 gr. dovleac; 2 căţei usturoi; 1 linguriţă amestrec de condimente (sare piper, cimbru, rozmarin, nucşoară şi boia de ardei); 4 linguri ulei; 200 gr. năut fiert; 1 ceapă roşie; 1 legătură pătrunjel; sucul de la 1 lămâie; sare; piper

Mod de preparare

Dovleacul se curate, se taie în cubuleţe şi se pune într-un vas. Peste el se adaugă 2 linguri de ulei şi amestecul de condimente. Se amestecă bine, iar bucăţelele de dovleac se aşează într-un strat,  într-o tavă care merge la cuptor, timp de 40 de minute. la foc moale.

Ceapa se taie peştişori, se adaugă năutul bine scurs şi pătrunjelul tocat mărunt.

Se pisează căţeii de usturoi, se adaugă 2 linguri de ulei şi se amestecă bine.

Se pune sucul de lămâie şi se adaugă 3-4 linguri de apă.

Când dovleacul este copt, se adaugă peste ceapă şi năut. Se amestecă uşor. Salata de dovleac poate fi servită simplă sau alături de felii subţiri de pâine prăjită.

Dovleac glasat cu oţet balsamic şi nuci

Ingrediente

750 gr. dovleac; 2 linguri cu ulei de măsline; jumătate de linguriţă cu seminţe de chimion; 1-2 ardei iuţi roşii (preferabil chili); 1 linguriţă cu piper roşu măcinat; 2-3 linguri cu oţet balsamic; jumătate de cană de miez de nucă, uşor coapte; un praf de sare; o mână mică de coriandru proaspăt

Mod de preparare

Dovleacul se decojeşte şi se taie în felii  ca de pepene, apoi invers, în feliuţe de jumătate de centimetru.

Uleiul se încălzeşte într-o tigaie, iar în el se adaugă seminţele de chimion şi ardeiul iute întreg. Când ardeiul se închide uşor la culoare, se adaugă feliuţele de dovleac şi sarea.

Se găteşte la temperatură mare, până când este rumen pe ambele părţi. Se adaugă oţetul balsamic, piperul măcinat şi miezul de nucă, amestecând până când dovleacul este bine pătruns.

Garnisiţi cu frunzele de coriandru, proaspăt tocate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *