Pâinea wasa, originară din Suedia, este o pâine de tip crackers (‘’cripbread’’), bogată în fibre şi foarte sănătoasă.
Pâinea wasa, mai exact, nişte biscuiţi făcuţi din secară, poate înlocui cu succes pâinea obişnuită şi poate fi folosită la gustări dietetice.
Poate fi cumpărată gata preparată sau poate fi obţinută acasă, după următoarea reţetă:
Pâine Wasa – Reţetă
Spre deosebire de pâinea de secară obişnuită, care conţine aproximativ 70 de calorii/felie, pâinea wasa are doar 22 de calorii/felie, conţinând, însă, la fel de multe fibre.
Ingrediente
300 ml. apă caldă
2 căni făină integrală
2 căni tărâţe de grâu
3 linguri cereale – secară (sau grâu, ovăz)
1 lingură sare
3 linguri ulei de măsline
1 cub drojdie (25 gr.)
seminţe de in
susan (opţional)
1 linguriţă oregano; 1 linguriţă busuioc
Mod de preparare
Se prepară maiaua din drojdie, o lingură de făină, o lingură de apă şi un praf de sare, şi se lasă câteva minute la odihnit.
În continuare, se amestecă făina cu cerealele, tărâţele, oregano, busuiocul şi seminţele de in. Se adaugă şi drojdia împreună cu uleiul de măsline şi restul de apă. Se frământă bine, după care se lasă la odihnit timp de 10 – 30 de minute.
Se întinde o foaie (subţire, dacă se doreşte mai crocantă şi mai groasă, dacă se doreşte mai moale), care se taie în dreptunghiuri sau pătrăţele. Se înţeapă cu furculiţa din loc în loc şi se aşează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul încins, timp de aproximativ 20 de minute.
Păstrată la frigider, pâinea wasa poate rezista chiar şi o săptămână.
Secara taie pofta de mâncare
Secara, o grână înrudită cu grâul, conţine fibre care ajută la eliminrea mai rapidă a toxinelor, ȋmpingându-le spre colon.
Odată consumate, produsele cu secară dau senzaţia de saţietate (chiar şi după o cantitate scăzută), ceea ce ajută la pierderea sau menţinerea greutăţii corporale.
Studiile realizate până în prezent au arătat că persoanele care consumă în mod regulat pâine cu secară sau pâine de tip wasa reuşesc să îşi menţină apetitul sub control, rezistând mai multe ore fără alte gustări, fără a le scădea nivelul de energie pe parcursul zilei.
Reduce colesterolul şi reglează glicemia
Consumată regulat, pâinea wasa susţine sănătatea gastrointestinală în general, aducând beneficii sistemului cardiovascular. Totodată, secara scade riscul de dezvoltare a diabetului, iar în cazul persoanelor care suferă deja de această afecţiune, scade nivelul de insulină.
Datorită conţinutului importat de gluten, secara nu este recomandată persoanelor cu intoleranţă la gluten.
Un mic dejun bogat în cereale integrale, îndeosebi în secară, aduce beneficii sistemului cardiovascular, scăzând riscul atacurilor de inimă şi a infarcturilor.
Alături de produsele din secară, pâinea wasa este recomandată persoanelor cu glicemia crescută, precum şi persoanelor care doresc să topească kilogramele în plus, datorită legăturii strânse între nivelul de zahăr din sânge şi pofta de mâncare.
Pe lângă faptul că au un indice glicemic mic, produsele din secară măresc sensibilitatea la insulină a organismului, ceea ce ajută semnificativ în procesul de slăbire.
Stimulează digestia
Pentru a funcţiona eficient, sistemul digestiv are nevoie de fibre alimentare.
Pâinea cu secară stimulează metabolismul şi tranzitul intestinal, ceea ce ajută la o slăbire eficientă şi la eliminarea surplusului de toxine din corp.
Depinde de cita maninci daca slabesti sau nu