Dafinul (Laurus nobilis), una dintre cele mai vechi plante aromatice din lume, are în conţinutul său vitamine şi minerale importante pentru organismul uman.
Combinat cu alte condimente şi plante aromatice, dafinul adaugă un plus de gust mâncărurilor, însă, în acelaşi timp, îşi sporeşte proprietățile terapeutice.
Următoarea reţetă cu dafin favorizează îmbunătăţirea stării întregului organism, cu condiţia să fie administrată în mod frecvent:
Reţeta cu dafin
Ingrediente
- 1 frunză mare de dafin (sau 2-3 frunze mai mici)
- 3 cuişoare (Eugenia caryophillata)
- 1 lingură de seminţe de in
- 1 lingură de seminţe de mărar
- 1 lingură seminţe de coriandru
- 1 lingură semințe de chimen
Cum se procedează
Dacă frunza de dafin este proaspatat, se spală, se usucă şi se rupe în câteva bucăţi. Dafinul uscat se râşneşte ȋmpreună cu restul condimentelor menţionate mai sus.
Din amestecul rezultat se ia o jumătate de linguriţă care se adaugă în mâncare sau se bea cu apă, în timpul meselor, de 2 ori pe zi. Efectul benefic apare în 2 săptămâni.
Efectele asupra sănătăţii
Această combinaţie de condimente îmbunătăţeşte semnificativ starea generală a organismului.
Are efecte deosebite în bolile articulaţiilor: articulaţiile capătă o mobilitate mai bună, iar durerile scad.
Tratamentul cu dafin dă rezultate foarte bune dacă este asociat cu un regim alimentar bazat pe legume şi fructe proaspete, fără carne şi alcool.
Frunzele de dafin au calităţi antimicrobiene, antispasmodice, digestive şi antireumatismale. Au proprietăţi de antiseptic, astringent, carminativ, diuretic, antiparazitar.
Cuişoarele sunt antiseptice şi dezinfectante, antiparazitare şi vermifuge, antibacteriene, antifungice, antimicotice, antivirale, anestezice, analgezice, antiinflamatorii, tonice, stomahice, carminative, cicatrizante, antiulceroase, antihelmintice, antitrombotice, antiagregante plachetar, tonic-energizante, antioxidante şi anticancerigene.
Seminţele de in reduc inflamația şi permit sistemului imunitar să funcţioneze mai bine, scad nivelul de zahăr din sânge, detoxifică, ajută digestia, dau energie şi reduc stresul.
Seminţele de mărar ţin sub control şi chiar împiedică bacteriile şi anumite ciuperci să se dezvolte, iar prin conţinutul ridicat de calciu, întăresc oasele şi previn apariţia osteoporozei.
Coriandrul are efecte benefice asupra nivelului de grăsimi din sânge, ajută la reglarea tensiunii arteriale, combate infecţiile digestive şi parazitozele intestinale.
Chimenul creşte imunitatea generală a organismului, promovează o digestie lentă şi ajută împotriva arsurilor gastrice.
Contraindicaţii
Tratamentul este contraindicat persoanelor care nu au voie să consume condimente. Nu este recomandat bolnavilor cu tensiune mică, gastrită, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi şi coagulabilitatea sângelui scăzută.
O să incerc