În tratamentul ulcerului, există şi plante medicinale cu efecte benefice spectaculoase, printre care şi gălbenelele (Calendula officinalis).
Gălbenelele sunt un remediu imbatabil pentru tratarea suferinţelor gastro-intestinale, cum sunt ulcerele gastrice şi duodenale.
Studiile clinice efectuate în diferite ţări atestă eficientța extractului de gălbenele în vindecarea ulcerului duodenal.
Gălbenelele vindecă gastrita şi ulcerul gastric
Un colectiv de medici francezi a testat efectele gălbenelelor în gastrită şi ulcer gastric. Studiul a fost realizat asupra unui grup de 137 de pacienţi cu probleme gastrice.
Dintre aceştia, 78 sufereau de ulcer gastroduodenal şi 59 de gastrită hiperacidă. La sfârşitul tratamentului, care a durat opt săptămâni, aproape 90% dintre pacienţi au raportat o diminuare semnificativă a durerilor, până la dispariţia completă a acestora.
- Potrivit cercetătorilor, interesant este faptul că aceste rezultate au apărut în condiţiile în care aciditatea gastrică a scăzut foarte puţin, ceea ce înseamnă că gălbenelele acţionează în aceste afecţiuni prin vindecarea epiteliului gastric, adică a acelui strat de protecţie a stomacului care este lezat de boală.
În plus, la gastroscopie a fost pusă în evidenţă, la mai mult de 28% dintre pacienţii diagnosticaţi cu ulcer, reducerea nişei, ca urmare a tratamentului cu gălbenele.
Infuzie de gălbenele contra gastritei şi ulcerului gastric
Mod de preparare
În jumătate de litru de apă rece se pun la macerat 3-4 linguri de gălbenele mărunţite, timp de 8-10 ore. Preparatul se filtrează.
Lichidul rezultat se păstrează, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. La final, cele două extracte se amestecă. Se obţine astfel aproximativ 1 litru de infuzie de gălbenele.
Mod de administrare
În tratamentul gastritei şi ulcerului gastric, se consumă câte 1 litru pe zi, în cure de 8 săptămâni.
Precauţii, contraindicaţii
Preparatele pe bază de gălbenele se administrează cu prudenţă persoanelor cu sensibilitate alergică la polenul plantelor, celor care iau medicamente sedative (amplifică efectul sedativ) sau hipotensoare (amplifică şi efectul hipotensiv).
Se respectă dozele recomandate, altfel se pot produce puseuri de hipotensiune, mai ales la femei şi bătrâni. Femeile însărcinate nu vor lua mai mult de 5 grame de gălbenele, zilnic.