Ceaiul de anghinare (Cinara scolymus) are efecte puternic detoxifiante, fiind un veritabil panaceu.
Anghinarea, cunoscută ca leac al ficatului şi al căilor biliare, este de mare ajutor pentru întreg organismul.
Celebritatea ta ca panaceu se datorează compoziţiei magice a frunzelor de anghinare, în care au fost identificaţi:
- compuşi polifenolici (cinarină)
- flavonoide (cinarozidă şi scolimozidă)
- un principiu amar (cinaropicrină)
- compuşi sterolici (taraxasterolul, stigma şi beta sitosterolul)
- săruri de potasiu şi magneziu.
Infuzia de anghinare se prepară din frunzele plantei (se găsesc în magazinele naturiste) şi are efecte terapeutice deosebite.
Infuzie de anghinare – Reţetă
În 250 ml. apă fierbinte se pun la fiert 2 linguri de frunze de anghinare uscate şi mărunţite groscior. Se lasă să dea într-un clocot, se îndepărtează de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat vreme de 30 de minute, după care se filtrează.
Se îndulceşte cu miere, după gust. De regulă, se consumă 3 căni pe zi, în cură de 20-30 de zile, cu pauză de 1-2 săptămâni.
Medicina naturistă o recomandă cu succes în tratamentul bolilor ficatului şi ale bilei:
Bolile ficatului
Ciroze şi icter hepatic
♣ Se bea o cană de ceai pe zi, după fiecare masă principală.
Exces de colesterol
Depunerea de colesterol ‘’rău’’ (LDL), sub formă de ateroame, pe vasele sanguine, reprezintă principala cauză a bolilor cardiovasculare şi cerebrale (infarcte, ischemii). Colesterolul crescut se poate datora alimentaţiei nesănătoase sau poate fi provocat de o dereglare de sinteză a colesterolului la nivelul ficatului. Acest proces poate fi împiedicat prin folosirea regulată a infuziei din frunze de anghinare.
♣ Se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Detoxifiant al ficatului
Alimentele şi medicamentele absorbite din tubul digestiv sunt metabolizate în ficat, iar când este bolnav, el suferă leziuni de pe urma produşilor de metabolizare ai acestora. Infuzia de anghinare ajută la refacerea acestor leziuni, protejând celula hepatică.
♣ Se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Bolile bilei
Insuficiență biliară
Secreţia de acizi biliari joacă un rol important în digestia şi absorbţia alimentelor. De regulă, o insuficiență biliară se manifestă prin stare de vomă, greţuri, vărsături, diaree, frisoane. Prin efectul coleretic şi colagog, preparatele pe bază de anghinare sunt printre cele mai eficiente pentru reglarea secreției şi drenarea bilei.
♣ Se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Diuretic
O simplă mărire a diurezei pot preveni sau chiar vindeca unele boli ca hipertensiunea arterială, litiază urinară, gută, boală uremică, eradicarea unor infecţii bacteriene localizate la nivelul vezicii urinare, ascită (acumularea de apă în abdomen). Astfel spus, frunzele de anghinare sunt de un real ajutor pentru eliminarea apei din organism, favorizând astfel diureza.
♣ Se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Are acţiune puternic antioxidantă
Compoziţia sa bogată în antioxidanţi (cu rol în detoxifierea organismului) asigură protecţia împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi şi a depunerilor de grăsime la nivelul vaselor de sânge, previne îmbătrânirea celulelor, scade riscul instalării obezităţii şi stimulează imunitatea.
♣ Se beau 3 căni de ceai pe zi.
Precauţii
Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil trebuie să ştie că administrarea anghinarei poate determina pentru perioade foarte scurte de timp o amplificare a flatulenţei, care va dispărea însă în câteva zile.
Multumesc