Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele.
Substanţele vindecătoare pe care le conţin, cum ar fi pigmenţii care dau culoarea albastră-închisă afinelor, au un efect puternic antioxidant, neutralizând radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism.
Afinele – conţinut nutrițional
Afinele sunt bogate în vitamine şi minerale, precum: vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina PP, dar şi în magneziu, sodiu, mangan, seleniu, zinc, fier.
Mai conţin în concentraţie mare şi cel mai puternic antioxidant din natură – resveratrolul, o substanţă mult mai activă decât vitamina C, cu efecte antitumorale, anticancerigene şi de creştere a imunităţii dovedite.
Afinele sunt bogate în fibre şi în carbohidraţi de bună calitate, putând fi consumate inclusiv de către bolnavii care suferă de diabet.
Afinele în consumul obişnuit
Pentru a obţine beneficii de pe urma administrării acestor fructe, se consumă doar afinele de cultură autohtone, care sunt mult mai sănătoase decât cele importate la caserolă.
Doza minimă recomandată este de 150-200 grame pe zi.
Administrarea va dura cel puţin 7 zile, fiind de cele multe ori limitată de timpul în care găsim aceste fructe proaspete, care nu este mai mare de 3-4 săptămâni.
Bolile prevenite prin consumul regulat de afine sunt:
Alzheimer
Afinele ajută la prevenirea îmbătrânirii sistemului nervos şi, de asemenea, ajută la păstrarea unor funcţii cognitive şi motorii.
Demenţă vasculară
Administrarea sistematică de afine ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge din creier, prevenind tulburările cognitive.
Degenerescenţă maculară
Conţinutul impresionant de pigmenţi şi de vitamine, în special vitamina C, din afine le recomandă ca pe un excelent mijloc de prevenire al acestei afecţiuni degenerative.
Boală canceroasă
Acidul elagic din compoziţia afinelor are un puternic efect antioxidant, împiedicând apariţia mutaţiilor şi malignizarea celulelor din organism. Pentru aceasta, pe timpul verii, se consumă câte 300 de grame de fructe proaspete pe zi, vreme de măcar 3 săptămâni.
Cancer gastric şi intestinal
Acidul elagic împreună cu pigmenţii antocianici şi pectina din afine protejează tubul digestiv în faţa afecţiunilor tumorale maligne (au efecte antimutagene şi antitumorale).
Artrită reumatoidă
Afinele sunt foarte bogate în vitamina C, considerată printre cei mai puternici agenţi de prevenire a bolii reumatice. O porţie de 400 grame de afine consumate zilnic asigură mai mult decât necesarul zilnic de vitamina C.
Boală coronariană şi infarct miocardic
O porţie de 300 de grame de afine conţine resveratrol mai mult decât 1 litru de vin roşu de cea mai bună calitate. Resveratrolul este o substanţă cunoscută pentru efectele sale extraordinare de prevenire a ischemiei cardiace şi a infarctului. Afinele previn depunerea colesterolului şi trigliceridelor pe artere, formarea trombilor şi blocarea irigării cu sânge a muşchiului cardiac.