Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Putem folosi VIN de ROZMARIN în foarte multe boli – cum să îl preparăm acasă

Vinul de rozmarin (Rosmarinus officinalis) preparat în casă are multe utilizări terapeutice, motiv pentru care nu ar trebuie să ne lipsească.

Se obţine din frunzele de rozmarin uscat şi vin roşu natural.

Vin medicinal de rozmarin

Mod de preparare

Se pune pe foc 1 litru de vin roşu, natural, în care au fost adăugate 4 linguri de rozmarin uscat şi mărunţit groscior. Se aduce totul până la fierbere (până pe la 70 – 80 de grade Celsius), după care se îndepărtează de pe foc şi se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi.

Vinul medicinal se filtrează, fără stoarcerea reziduului, după care se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se completează cu vin roşu până la 1 litru. Se păstrează în flacoane de culoare brună.

⇒ dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade, se poate păstra timp de 1 an de zile, la temperatura camerei;

⇒ în cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider.

Administrare

De regulă, se iau câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă, în cură de câteva săptămâni.

Vinul de rozmarin, un adevarat panaceu

Utilizări terapeutice

  • Bolile stomacului – dispepsii, regurgitaţii, stări spastice ale aparatului digestiv
  • Bolile abdomenului – colici abdominale, meteorism, balonări, flatulenţă, diaree
  • Nevroză cardiacă
  • Boli ale aparatului respirator – traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii
  • Boli virale – răceală, gripă, guturai (vinul se ia fierbinte)
  • Tulburări ale ciclului menstrual (se foloseşte în amenoree, când nu se datorează gravidităţii)
  • Bolile sistemului nervos central – anxietate, nervozitate, stări cronice de oboseală
  • Tulburări de ortostatism – lipotimie (leşin), colaps, sincopă
  • Energizant – după boli cronice, ce au supus organismul la o epuizare accentuată, astenie la vârstnici sau după mari eforturi fizice: câte 1 ceaşcă de vin de rozmarin, la prânz şi seara, după masă
  • Boli de piele cu componentă pruriginoasă
  • Afecţiuni alergice însoţite de mâncărimi şi edeme
  • Boli neurologice dureroase – cefalee, migrenă
  • Boli inflamatorii de tip reumatic – artroze, gonartroze, poliartralgii, gută, reumatism psihogen, dorsalgii, lombosciatică
  • Boli parazitare interne – viermi intestinali, oxiuri, tenie: tratamentul durează 1 săptămână, iar la sfârşit se foloseşte un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară, câte 30 gr.) pentru eliminarea paraziţilor
  • Afecţiuni ale aparatului osteo-articular – artroze, spondiloze, gonartroze
  • Inapetenţă (lipsa poftei de mâncare)
  • Inapetenţă sexuală (disfuncţii sexuale temporare, atât la bărbat, cât şi la femeie): câte 1 ceşcuţă de vin, în cursul după-amiezei.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *