Aromele păstrate, de regulă, pentru condimentarea mâncării, pot fi transformate cu uşurinţă în medicamente.
Condimentele pot induce o putere de concentrare mai bună, un dinamism şi o voinţă mai puternice, pot fi afrodisiace sau somnifere.
Este şi cazul dafinului (Laurus nobilis), una din plantele cele mai iubite în Grecia Antică pentru mireasma sa intensă şi delicată.
Principalii compuşi activi sunt cineolul şi alpha-pinen, dar şi uleiurile esenţiale, care influenţează pozitiv starea şi au un efect psihoactiv.
Alungă insomnia
Aroma de frunze de dafin înlătură perfect stările de stres, acţionând benefic asupra excitabilităţii nervoase crescute şi insomniei.
- Împotriva excitabilităţii nervoase crescute, insomniei, aşezaţi o crenguţă proaspătă sau uscată de dafin la capătul patului.
- De asemenea, pentru un efect somnifer, puneţi o crenguţă sau câteva frunze aromate şi sub pat, iar pe frunte şi pe ceafă aplicaţi câteva frunze înmuiate în prealabil în apă fierbinte, timp de 15 minute.
Linişteşte copiii
Despre dafin se spune că poate înlocui şi o dădacă pentru un copil mic.
- Puneţi câteva frunze în apropierea leagănului, iar copilul se linişteşte şi adoarme.
Combate durerile de cap, relaxează şi uşurează respiraţia
Bogate în cineol, pinen şi elemicină, frunzele de dafin reduc oboseala şi alungă durerile de cap. Totodată, linaloolul din frunzele de dafin este un compus care reduce stările de anxietate, iar mycrenul şi eugenolul, odată inhalate, curăță plămânii şi uşurează respiraţia.
- Ardeţi câteva frunze de dafin într-un recipient de metal şi lăsaţi-le (să ardă mocnit) timp de 10 minute şi ieşiţi din cameră. Reveniţi după cele 10 minute. Inhalarea fumului de frunze de dafin, timp de 10 minute, alungă anxietatea, durerile de cap şi oboseală, curăţind plămânii şi uşurând respiraţia.
Dezinfectează camera
- Pentru dezinfectarea unei camere unde a zăcut o persoană bolnavă, ardeţi câteva frunze de dafin într-un recipient de metal.
Alungă insectele
- O frunză uscată de dafin aşezată în sacul, borcanul sau punga cu făină poate ţine la distanţă insectele nedorite.
- Împrăştiaţi pe la colţuri, prin dulapuri şi pe lângă ţevile de apă câteva frunze de dafin – vor alunga gândacii, ţinându-i la distanţă.
- De asemenea, puteţi cumpăra o plantă de dafin în ghiveci – veţi proteja casa de molii, muşte şi gândaci.