Rostopasca (Chelidonium majus) este planta medicinală frecvent folosită în formulele medicamentelor homeopatice, în prezent fiind recomandată ca remediu în peste 150 de afecţiuni, printre care diskinezie biliară, migrene, boli de ficat şi cancer.
Una dintre remediile pe bază de rostopască, recomandate şi pentru tratarea unor boli grave, este pulberea, care poate fi procurată din magazinele naturiste sau care poate fi preparată acasă, astfel:
Pulbere de rostopască
Tulpinile uscate de rostopască se macină cât mai fin cu râşnița electrică de cafea. Pulberea astfel obţinută se depozitează în borcane de sticlă, închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci.
Poate fi păstrată pe o perioadă de maximum 3 săptămâni, deparece principiile active ale plantei se oxidează repede.
Pulberea de rostopască este recomandată în tratamentele de uz intern pentru:
Diskinezie biliară
Efectele excepţionale ale plantei în combaterea tulburărilor biliare au fost demonstrate în studiile realizate de un grup de cercetători români, conduşi de Hriscu A. Tratamentul are o eficiență greu de egalat de orice medicament de sinteză, fiind foarte eficient şi pentru prevenirea litiazei biliare.
♣ Se administrează câte 1 vârf de cuţit de pulbere, de 8 ori pe zi, la orele 8, 13 şi 19, pe o perioadă de 30 de zile, urmate de o pauză de 10 zile, după care se poate relua.
Migrenă
Pentru tratarea migrenelor biliare, migrenelor în general, rostopasca acţionează într-un mod spectaculos. S-a demonstrat că în mai puţin de o oră bila este drenată, iar durerile de cap şi senzaţia de greaţă dispar. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu sensibilitatea excesivă la zgomote, la mirosuri şi la lumină.
♣ Ocazional, la apariţia durerilor de cap şi altor simptome specifice migrenei, se ia o linguriţă rasă de pulbere, pe stomacul gol, în doză unică, pentru 24 de ore.
Boli de ficat
Rostopasca este un excelent stimulent al funcţiei hepatice, fapt confirmat în prezent şi pe cale ştiinţifică. Remediul este extrem de eficient, fiind recomandat persoanelor cu afecţiuni ale ficatului produse în urma intoxicaţiilor şi a otrăvirilor, a infecţiilor cu virusul hepatitei.
♣ Se administrează câte 1 vârf (0,5 gr.), de 4 ori pe zi, în cure de 21 de zile, urmate de o pauză de 7-10 zile.
Cancer
Din studiile amănunţite ale cercetătorilor din spaţial exsovietic, efectuate timp de mai multe decenii, în ceea ce priveşte efectele rostopascăi asupra cancerului, reiese că planta poate face adevărate minuni. În cazul administrării pulberii de rostopască, starea bolnavilor de cancer se ameliorează, fiind un remediu cu efecte imunomodulatoare demonstrate (contribuie la distrugerea celulelor maligne de către sistemul imunitar), având, de asemenea, o posibilă acţiune citostatică directă. Potrivit cercetătorilor ruşi şi ucrainieni, substanţele active din plantă s-au dovedit eficiente în tratarea cancerului pancreatic, ovarian, faringian, ano-rectal, cancerului de colon, de sân şi de ficat.
♣ Se administrează un sfert de linguriţă de pulbere de rostopască, de 4 ori pe zi, în cure de 2 luni, urmate de o pauză de 3 săptămâni.
Precauţii
Administrarea rostopascăi în supradoză, respectiv, peste 4 gr. de plantă uscată, zilnic, la un adult de 75 de kilograme, provoacă gastroenterită, probleme de respiraţie, spasme digestive, tuse.
Luată în doze foarte mari, planta poate da tulburări cardiace şi paralizie temporară. Pentru că în unele cazuri rostopasca poate da şi tulburări hepatice, tratamentul cu această plantă se va începe gradat, cu doze mici, şi va fi interupt dacă apar simptome precum greaţă, mărire în volum a ficatului, inapetenţă, îngălbenirea corneei sau colorarea în roşu a urinei.
Da este buna pentru ficat !
A facut cineva cura asta?sau toti accepta ce scriu uni…