Pulberea de anghinare (Cynara scolymus), ca remediu fitoterapeutic, este indicată în combaterea digestiei dificile, sindromul colonului iritabil, stări de greaţă şi valori crescute ale colesterolului.
Preparatele pe bază de anghinare au acţiune coleretică, colagogă, antitoxică hepatică, hipolipemiantă şi diuretică. Stimulează excreţia colesterolului prin bilă, scad nivelul de colesterol din sânge şi stimulează pofta de mâncare.
Unul dintre remediile complete ca acţiune vindecătoare este şi pulberea din tulpini uscate de anghinare:
Pulbere de anghinare
Pulberea de anghinare este folosită ca remediu eficient pentru stimularea digestiei, în tratarea hipoacidităţii, dispepsiei şi a atoniei digestive, având efecte bune şi în bolile de ficat şi dischinezia biliară.
Preparare: Tulpinile uscate de anghinare se macină foarte fin cu ajutorul râşniței de cafea. După mărunţirea completă, planta se cerne printr-o sită fină şi se depozitează în borcane de sticlă, închise ermetic. Se păstrează în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 30 de zile, întrucât substanţele active ale anghinarei se oxidează oarecum rapid.
Administrare: Se administrează câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol, de 4 ori pe zi, la orele 7, 13, 19 şi 22.
Digestie dificilă
Pulberea de anghinare este de un real folos persoanelor care suferă de dispepsie. Cura îmbunătăţeşte simţitor starea de sănătate, eliminând indigestiile, stările de greaţă, balonarea şi tranzitul intestinal neregulat.
Ajută la reducerea timpului de digestie, eliminând senzaţiile de jenă şi disconfort abdominal după masă.
Stări de greaţă
Pentru că acţionează la nivelul sistemului nervos, anghinarea inhibă reflexul vomitiv. Important de menţionat este şi faptul că în unele cazuri, administrarea pulberii de anghinare poate provoca vomă (efect paradoxal), fapt după care pacientul va experimenta o îmbunătăţire semnificativă a stării de sănătate.
♣ În acest caz, se administrează jumătate de linguriţă de pulbere de anghinare, care se înghite cu jumătate de pahar de limonadă (apă cu suc de lămâie proaspăt stors), foarte puţin îndulcit sau chiar deloc.
Sindromul colonului iritabil
Cura cu pulbere de anghinare normalizează tranzitul intestinal, stimulează peristaltismul, previne balonarea şi crampele abdominale.
♣ În sindromul colonului iritabil, se iau câte 8 – 10 gr. de pulbere de anghinare pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de a mânca, în cure de 6 săptămâni.
Valori crescute ale colesterolului
Anghinarea acţionează direct la nivelul ficatului. Reglează secreţia de colesterol, influenţând digestia şi metabolismul grăsimilor ingerate din hrană. Tratamentul cu anghinare ajută la creşterea colesterolului ‘’bun’’ (HDL) şi la scăderea colesterolului ‘’rău’’. Mai mult decât atât, spre deosebire de medicamentele de sinteză indicate pentru reglarea colesterolului, anghinarea nu afectează în mod negativ sistemul nervos, ficatul sau rinichii.
♣ Contra valorilor ridicate ale colestrolului, se iau 0,5 gr. de pulbere, zilnic, în cură de o lună.
Ateroscleroză
Puternic antioxidant vegetal, anghinarea previne depunerea şi oxidarea colesterolului pe pereţii vaselor de sânge, contribuind la menţinerea sănătăţii lor. Curele cu anghinare ar trebui să fie nelipsite din viaţa persoanelor cu valori ridicate ale tensiunii arteriale, ale celor care obişnuiesc să consume frecvent grăsimi, să fumeze sau celor care trăiesc într-un mediu toxic.
♣ În ateroscleroză, arterită, se recomandă consumul a câte 3 – 4 linguriţe de pulbere de anghinare, zilnic, în cură de 1 – 2 luni.
Precauţii şi contraindicaţii
Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil, trebuie să ştie că administrarea anghinarei poate determina (pentru perioade foarte scurte de timp) o amplificare a flatulenţei, care va dispărea, însă, în câteva zile.
Datorită efectului său colecistochinetic, planta poate agrava simptomele în cazului blocajului biliar (contraindicată).
Pentru că poate reduce lactaţia, anghinarea este contraindicată în alăptare.
Foarte buna ca salata?cu curatatul e mai complicat.
E ff Bună