Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Pulbere de Vâsc – Planta Iernii cu Virtuţi Tămăduitoare

Vâscul (Viscum album) este planta a cărei virtuţi tămăduitoare sunt recomandate pentru tratarea hipertensiunii, tusei, stărilor de nervozitate, astmului, hemoragiei şi accidentului vascular.

Deşi vâscul este un veritabil medicament, el poate fi totodată şi o otravă. Este foarte important de menţionat şi de reţinut faptul că vâscul de pe plop, salcie, tei, nuc, frasin, arţar, paltin şi salcâm este foarte toxic, administrarea lui în scop terapeutic fiind contraindicată.

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre vâscul de pe măr, gutui, prun, par, măr pădureţ, pin şi brad, care se prezintă cu o toxicitate mult mai redusă, fiind recomandat în scop terapeutic.

viscum_album
Vascul Poate fi Toxic

Vâsc – recoltare şi uscare

De la vâsc se adună ramurile tinere cu frunze, recoltarea realizându-se pe tot timpul anului.

Se usucă doar pe cale naturală, în încăperi bine aerisite, ferite de lumină. Este bine de ştiut că din 2-3 kilograme de plantă proaspătă se poate obţine 1 kilogram de produs uscat. Atenţie! Nu se consumă fructele!

Pulberea de vâsc

Pulberea de vâsc (care poate fi găsită şi la magazinele naturiste, gata preparată) se poate obţine prin măcinarea fină cu râşnița de cafea a frunzelor şi ramurilor de vâsc uscate, urmată de o eventuală cernere.

Iată şi câteva utilizări ale pulberii de vâsc:

Hipertensiune

În tratamentul hipertensiunii arteriale, vâscul s-a dovedit a fi un ajutor de nădejde, datorită aceticolinei din compoziţia plantei, o substanţă cu proprietăţi de reglare a tensiunii.

♣ Se administrează ½ linguriţă rasă de pulbere, dimineaţa, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de un sfert de oră, după care se înghite cu apă. Rezultate vizibile vor fi înregistrate după 2-3 săptămâni de tratament.

Tuse

Pentru tratarea tusei, tusei convulsive, se administrează pulberea de vâsc cu ceai de busuioc, măghiran sau cimbrişor.

♣ Se ia 1 vârf de cuţit de pulbere de vâsc, care se ţine sub limbă timp de un sfert de oră, după care se înghite cu o jumătate de cană de ceai fierbinte de bucuioc, măghiran sau cimbrişor.

Viscum_album
Vascul Regleaza Tensiunea

Stări de nervozitate

Stările de nervozitate sau isterie pot fi diminuate sau alungate cu pulberea de vâsc, cunoscută ca un tratament clasic în astfel de afecţiuni.

♣ Se ia 1 vârf de cuţit de pulbere de vâsc, cu apă, de 4 ori pe zi.

Astm

S-a constat că frunzele vâscului fluidizează secreţiile bronşice, mărind rezistența la stres (stresul declanşează crizele astmatice) şi calmând spasmele.

♣ Ca adjuvant în astm, inclusiv astm convulsiv, se recomandă următorul remediu: în jumătate de borcan de miere lichidă se adaugă 4 linguri de pulbere de vâsc (fin măcinată şi cernută), 10-20 picături ulei volatil de cimbru şi 30 picături ulei volatil de mentă. Se amestecă foarte bine şi se ia o linguriţă de amestec, de 4 ori pe zi, pe o perioadă de minimum o lună.

Adjuvant în hemoragie şi accident vascular

În special la vârstnici, vâscul este indicat ca adjuvant în hemoragie şi accident vascular.

♣ Se ia 1 vârf de cuţit de pulbere de vâsc, de 3 ori pe zi, în cură de 3 săptămâni.

Precauţii şi contraindicaţii

Pentru a evita intoxicarea, cel mai sigur mod este achiziţonarea vâscului din farmacii, plafar sau magazine naturiste.

Este recomandat sfatul specialistului (medic sau farmacist) înainte de a începe tratamentul cu vâsc. Nu se recomandă depăşirea dozelor admise. Este contraindicat copiilor, femeilor însărcinate, în infecţii cronice, alergie la proteine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *