Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Pulbere de Gălbenele – Proprietăţi şi Indicaţii Terapeutice

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt plante medicinale considerate vedetele terapiilor naturiste, datorită  proprietăţilor antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice, hipolipemiante, antiedematoase şi spermicide, extrem de eficiente în prevenirea sau tratarea bolilor grave.

Una dintre formele de administrare internă a gălbenelelor este pulberea.

Pulbere de gălbenele

Florile de gălbenele uscate se macină cât mai fin cu râşniţa electrică de cafea. Se depozitează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci.

Termenul de valabilitate al pulberii de gălbenele preparată acasă este de maximum 2 săptămâni, după această perioadă substanţele volatile evaporându-se rapid.

Tratamente interne cu pulbere de gălbenele:

Crampe abdominale

În urma experimentelor de laborator a rezultat faptul că substanţele active din gălbenele inhibă spasmele tubului digestiv, refăcând epiteliile digestive lezate de colita de fermentaţie sau colita de putrefacție, reducând, de asemenea, iritabilitatea colonului.

♣ Împotriva crampelor abdominale, se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere de gălbenele, înainte şi după masă.

Dismenoree

În cazul ciclului menstrual dureros şi eventual, neregulat, principiile active din gălbenele temperează activitatea hormonală (la femei). În cele mai multe cazuri, cura cu pulbere de gălbenele întârzie menstruaţia cu 3-4 zile, reducând hemoragia, ameliorând crampele şi eliminând spasmele.

♣ Se administrează câte 4 linguriţe de pulbere de gălbenele pe zi, pe o perioadă de 3 luni.

pulbere de galbenele
Pulberea de Galbenele, Remediu Natural Puternic

Colită de fermentaţie şi putrefacţie

Tratamentul cu pulbere de gălbenele are efecte puternice în tratarea colitei de fermentaţie şi putrefacţie. Au fost înregistrate refacerea pereţilor intestinali lezaţi de infecţia bacteriană, ca de altfel, eliminarea spasmelor. În timp, gălbenelele contribuie la reducerea durerii, normalizarea tranzitului intestinal şi refacerea florei intestinale.

♣ Se prepară un amestec în proporţii egale de pulberi de flori de gălbenele şi de iarbă de sunătoare. Din acest amestec se administrează câte o linguriţă, de 4-6 ori pe zi, în cure de 21 de zile, urmate de o pauză de 7 zile.

Cancer

Florile de gălbenele sunt cunoscute încă din vechime pentru proprietăţile benefice în cazul unor forme de cancer. Mai mult, chiar şi în medicina contemporană florile de gălbenele se regăsesc în compoziţia unor produse modern utilizate în lupta cu cancerul.

O foarte puternică acţiune antitumorală a extractelor de gălbenele a fost pusă în evidenţă în urma unui studiu făcut în laboratoarele Spitalului Universitar din Granada, Spania. Cercetătorii au tratat cu gălbenele ţesuturi cu celule maligne care determină apariţia melanomului, a cancerului la sân, de prostată, de pancreas, colo-rectal, etc.

Rezultatul a fost mai mult decât satisfăcător: sub acţiunea gălbenelelor, dezvoltarea tuturor acestor tipuri de celule maligne a fost inhibată, în timp ce limfocitele (celulele sistemului imunitar) au fost stimulate să atace formaţiunile tumorale. Deşi cercetările cu privire la modalitatea cea mai eficientă de a lupta contra bolii canceroase cu ajutorul gălbenelelor se află încă în curs de desfăşurare, fitoterapeuţii din întreaga lume au tras de aici câteva concluzii practice. Prin urmare, aceştia recomandă ca ajutor împotriva bolii canceroase pulberea de gălbenele.

♣ Ca excelent ajutor contra bolii canceroase, se recomandă administrarea a câte 4 linguriţe pe zi de pulbere de gălbenele, în cure de 2 luni.

♣ Împotriva tumorilor maligne situate în abdomenul inferior sunt indicate clismele cu infuzie combinată de gălbenele (200-600 ml.), câte o serie de 12 aplicaţii pe lună.

Precauţii

Deşi sunt practic netoxice, gălbenelele vor fi administrate cu precauţie persoanelor care iau medicamente sedative sau hipotensoare, precum şi celor cu sensibilitate alergică la polenul plantelor.

Femeile însărcinate vor cere părerea medicului specialist înainte de a consuma preparate pe bază de gălbenele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *