Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Prunele – Laxativul cel Mai Sănătos

Prunele proaspete, dar și cele uscate, au constituit, de-a lungul timpului, subiectul cercetărilor medicale, totul datorită efectelor benefice ale fructelor asupra sănătății.

”Secretul” prunelor

Principalele beneficii ale prunelor stau în conținutul bogat în fitonutrienti unici: acidul neoclorogenic și acidul clorogenic, prezenți atât în pruna proaspătă, cât și în cea uscată. Ambii prezintă calități antioxidante puternice ce distrug radicalii liberi, al căror rol stă în distrugerea celulelor umane.

Alți compuși benefici pe care îi găsim în prune sunt fenolii, care protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului.

Cu importante proprietăți energizante, prunele sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbție a fierului, alungând oboseala sau stresul și dovedindu-se ul aliat de încredere al funcțiilor intestinale.

Prunele, un ”pachet” de beneficii

  • Combat constipația

Faimoase pentru capacitatea lor de a preveni constipația, prunele conțin celuloză și mucilagiu, cu acțiune benefică asupra intestinului, stimulând, totodată, tranzitul intestinal și conferind un efect laxativ.

Declanșată fie de sedentarism, alimentație săracă în fructe și legume crude, consum excesiv de carne, constipația poate fi combătută cu o porție de prune (două prune), la 2-3 zile, de preferabil, după-amiază.

Ca laxativ, se recomandă și prunele uscate, înmuiate în apă, în prealabil, timp de 6-8 ore. Consumați între 8-20 de prune dimineața, pe stomacul gol, cu pâine integrală și iaurt (opțional).

Prune Proaspete
Prune Proaspete
  • Previn cancerul

 Într-o prună de dimensiuni medii se găsesc 113 mg potasiu, un mineral suficient de puternic pentru a ține sub control tensiunea arterială și pentru  reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale.

Mai mult, pigmentul roșiatic-albăstrui l prunelor, și anume, antocianina, ajută la prevenirea formelor de cancer.

  • Previn bolile de inimă

Sărace în grăsimi, prunele previn riscul atacului de cord prin creșterea colesterolului. Pe de altă parte, acidul propionic produs de fibrele insolubile din prunele uscate scade nivelul colesterolului din sânge.

Fibrele solubile din prunele uscate scad colesterolul prin legarea de compușii cu rol de digerare a grăsimii (acizi biliari) și eliberarea acestora din organism prin fecale.

  • Previn diabetul

În ciuda conținutului moderat de glucide, prunele prezintă proprietăți de regalare a glicemiei, iar prin stimularea metabolismului glucid, previn apariția diabetului.

  • Eficiente în dischinezie biliară, anemie și reumatism

Conținutul ridicat de fier și acțiunea vitaminei C, care intervine în absorbția fierului la nivelul organelor digestive, previn și tratează anemia feriprivă. Vitamina A din prune contribuie la refacerea și creșterea oaselor.

Cei care suferă de anemie, reumatism sau dischinezie biliară, își pot îndrepta atenția care vinul tonic din prune uscate, care se prepară astfel:

♣ Într-un castron se adaugă 300 gr. prune uscate, 1 litru de vin roșu, 1 cm de baton de vanilie și 150 gr zahăr. Amestecați bine și lăsați la macerat timp de 3 săptămâni, la temperatura camerei. Strecurați și adăugați un păhărel de țuică de casă, servind între 30-50 ml de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Precauții

Prunele uscate sunt contraindicate celor care suferă de diabet zaharat, datorită concentrației mare de glucide. Acestea  nu sunt recomandate în boală diareică acută sau cronică, ca de altfel, nici în cazurile de suferințe renale, ca pietrele la rinichi.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *