Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

PRUNELE de VARĂ şi multiplele lor beneficii pentru sănătate

Prunele de vară, răcoroase, zemoase, dulci-acrişoare, nu ar trebui să ne lipsească din meniul zilnic.

Prunele conţin glucide, acizi organici, antociani, pectine, vitamine hidrosolubile, săruri minerale şi derivați celulozici.

Ele au un conţinut bogat în antioxidanţi (resveratrol) şi derivaţi antocianici care neutralizează radicalii liberi – cauza multor boli.

Prunele – cât şi cum să consumăm

Pentru a obţine beneficii de pe urma administrării acestor fructe, doza minimă este de 200 g pe zi.

Ca tratament, recomandat mai ales celor care au probleme de eliminare, care consumă multe proteine şi grăsimi, se consumă 400-600 g de prune, zilnic, în mai multe reprize, cu aproximativ 15 minute înaintea meselor principale.

În ambele cazuri, administrarea prunelor va dura cel puţin 2 săptămâni.

Combat indigestia

Consumate înainte sau după masă, prunele stimulează peristaltismul, cresc secreţia de sucuri gastrice şi de bilă, ajutând la o mai bună digestie a proteinelor şi, mai ales, a grăsimilor.

Vindecă constipaţia

Fibrele alimentare, sorbitolul natural, isatina şi acizii organici din prune stimulează mişcările intestinului, reglează flora intestinală şi curăță tubul digestiv.

Scad colesterolul şi stopează evoluția aterosclerozei

Datorită conţinutului de fibre, precum şi datorită efectului lor de stimulare a digestiei şi a metabolismului, prunele scad nivelul colesterolului. Totodată, împiedică oxidarea colesterolului pe artere şi formarea plăcilor de aterom, stopând evoluţia aterosclerozei.

Prunele contin vitamine hidrosolubile si saruri minerale

Ajută în anemia feriprivă

Deşi conţin mici cantităţi de fier organic asimilabil, prunele ele ajută la asimilarea fierului din alte alimente. În acest caz, se ţin cure de câte 30 de zile minimum, pe parcursul cărora se consumă cel puţin 300 g de prune pe zi, înaintea meselor principale.

Adjuvant în astm

Vitamina C din prune temperează reacţiile alergice ale organismului, în timp ce resveratrolul din coaja prunelor închise la culoare are efect antihistaminic, acţionând ca un calmant al reacţiilor alergice.

Calmează durerile reumatice

Resveratrolul, acidul clorogenic şi neoclorogenic din compoziţia prunelor ajută la rărirea puseelor reumatice şi chiar la refacerea unor ţesuturi articulare afectate de procesele inflamatorii şi degenerative.

Luptă cu obezitatea

Prunele sunt sărace în calorii, foarte bogate în fibre alimentare, în vitamine, în acizi organici şi enzime care stimulează metabolismul. Ca aliment anti-obezitate, se consumă înainte de fiecare masă, oricât de redusă ar fi, aproximativ 250 g de prune proaspete, ca aperitiv.

Consolidează sistemul osos

Borul organic pe care prunele îl conţin joacă un rol foarte important în asimilarea calciului şi în consolidarea sistemului osos.

Medicament contra hipertensiunii

Prunele sunt un remediu natural împotriva hipertensiunii şi tulburărilor de ritm cardiac, deoarece sunt bogate în potasiu şi vitamina B2, au puternic efect depurativ, ajutând la eliminarea excesului de sodiu din organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *