Infarctul miocardic acut sau atacul de cord reprezintă moartea (necroza) muşchiului cardiac şi se produce atunci când fluxul sanguin într-un teritoriu cardiac este interupt, prin blocarea uneia sau mai multor artere coronare.
Potrivit statisticilor, o treime din victimele infarctului mor.
Prezenţa crescută a grăsimilor în sânge, grăsimea în exces în zona abdominală, hipertensiunea, stresul sau sedentarismul sunt factori de risc care pot duce la îngustarea vaselor de sânge şi arterelor coronariene.
Cum se produce infarctul
La 90% dintre cazuri, infarctul este produs de ateroscleroza coronariană, care presupune îngustarea vasului prin formarea plăcii de aterom.
Placa de aterom este evolutivă, iar în momentul în care evoluţia acesteia se complică, diametrul vasului se reduce drastic, ajungându-se până la obstrucţie totală, ceea ce, inevitabil, conduce la moartea celulelor miocardice.
Să luăm, spre exemplu, o cină foarte îmbelşugată. După servirea ei, sângele stagnează în zona abdominală, inima fiind, asfel, nevoită, să pompeze mai tare, producându-se, prin urmare, infarctul. Vasul de sânge este blocat de un conglomerat format din colesterol şi depuneri de calciu, ceea ce duce la moartea ţesutului muscular din dosul blocajului.
Salvarea este posibilă doar în situaţia în care medicii reuşesc să repornească cordul, cu ajutorul unui defibrilator.
Cum recunoaştem un infarct
Cea mai frecventă manifestare clinică a infarctului este angina, adică durerea intensă în piept. Durerile puternice în coşul pieptului durează mai mult de 5 minute şi iradiază în braţe, umeri, gât, maxilare şi abdomen.
Un alt semn al infarctului constă în senzaţia puternică de sufocare, arsuri sau presiune intensă în coşul pieptului.
Senzaţia de ameţeală lipsită de dureri, faţă palidă, sudoare rece, deşteptările nocturne cauzate de durerile în piept sunt semne grave de alarmă.
În cazul femeilor, semnele producerii unui infarct se pot manifesta prin senzaţia lipsei de aer, dureri în zona superioară a abdomenului şi senzaţia de leşin.
Primul ajutor în caz de infarct
În cazul unei bănuieli de infarct, nu se va pierde timpul şi se va chema apela imediat Sistemul Național Unic Pentru Apeluri de Urgenţă – 112.
În situaţia în care vă găsiţi ca martor a unui atac de cord, culcaţi pacientul într-o poziţie cât mai comodă, descheindu-i nasturii şi centura.
Încercaţi pe cât mai mult posibil să ȋl liniştiţi şi în nici un caz nu îl lăsaţi singur, până la sosirea ambulanţei.
Dacă, însă, victima devine inconştientă, scuturaţi-o şi vorbiţi cât mai tare cu ea. În lipsa unei reacţii şi dacă sunteţi de părere că nu mai poate respira, este recomandat să începeţi imediat un masaj pe zona inimii, preluând, astfel, funcţia cordului.
Este important ca înainte de incepererea masajului pe inimă, să întindeţi pacientul pe podea, cu faţa în sus. Ridicându-i capul, cu bărbia în sus, îi veţi elibera căile respiratorii.
În continuare, îngenunchiaţi alături de el, puneţi palmele una peste alta, aşezaţi-le pe mijlocul pieptului şi apăsaţi pe stern (osul pieptului), cât mai puternic, aproximativ 5 cm. în adâncime. Pe minut vor fi făcute 100 de presiuni manuale.
După 30 de astfel de masaje, va trebui să faceţi respiraţie gură la gură pacientului, de 2 ori. Se continuă masajul, iar după alte 30 de mişcări, repetaţi respiraţia gură la gură.
Cel mai important, în acest caz, este să nu renunţaţi şi să nu va fie teamă de o eventuală greşeală. Singura greşeală, ȋn acest caz, ar fi să nu acţionaţi.
Se pune mana stanga pe piept si mana dreapta pe mana stanga la resuscitare rcp.