Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt plantele cu un miros balsamic puternic, cu flori de un galben-portocaliu viu colorat. În mod tradițional, florile serveau pentru tratamentele contra eczemelor, gastritei, rănilor, arsurilor pielii, cicatricilor, crampelor abdominale, mușcăturilor de insecte, mai nou, fiind utilizate în lupta cu cancerul.
Compoziția gălbenelelor
Gălbenelele conțin flavonoide, carotenoizi, vitamina C, substanțe amare, uleiuri eterice, saponine triterpenice, rășini și mucilagii.
Acțiune și indicații terapeutice
Prin acțiunea antiinflamatorie, decongestivă, antiseptică, antimicrobiană, imunostimulentă și cicatrizantă, gălbenelele grăbesc vindecarea și regenerarea țesuturilor, reglează ciclurile menstruale și funcția biliară, prin principiile amare.
Sunt indicate în gastrite, ulcer gastric, ulcerații, eczeme, ulcer duodenal, inflamații ale colonului, colecistită, boli hepato-biliare, hemoroizi, dereglări menstruale, cancer, dismenoree, vaginite, micoze, infecții urinare, cistite.
Alifie de gălbenele
Alifia de gălbenele o puteți prepara acasă, după următoarele modalități:
♣ Într-o tigaie, adăugați 100 gr. untură de porc, peste care adăugați 25 gr. flori proaspete de gălbenele, lăsând să se prăjească la foc mic. Amestecați ușor, timp de 12 minute, după care lăsați compoziția până a doua zi, când o veți încălzi din nou. Strecurați amestecul printr-un tifon, stoarceți și reziduul rezultat de la prăjirea plantei, după care păstrați compoziția într-un borcan. Alifia o puteți folosi în caz de arsuri sau degerături.
♣ Doi pumni cu frunze, flori și tulpini de gălbenele se taie mărunt. Se adaugă 1 kilogram de unt sau untură de porc fără sare și 50 grame ceară de albine. Se pune totul într-un vas, care va fi dat la foc domol. Amestecați cu o lingură de lemn până când amestecul va căpăta culoarea maronie. Îndepărtați de pe foc, lăsând compoziția la macerat până a doua zi, când o încălziți și strecurați prin tifon. Se depozitează în cutii sau borcane și se păstrează la rece, în frigider.
Pulbere de gălbenele
Se obține prin măcinarea fină a florilor, cu ajutorul râşniţei de cafea. Se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri reci și întunecoase, maximum 2 săptămâni, întrucât substanțele volatile se evaporă rapid.
În mod obișnuit, se administrează câte o linguriță rasă, pe stomacul gol, de 4 ori pe zi.
Tinctură de gălbenele
Preparatul dezinfectant este ideal pentru tratarea infecțiilor, inflamațiilor și leziunilor pielii.
Adăugați 20 de linguri de pulbere de flori de gălbenele într-un borcan cu filet, peste care turnați 2 căni (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Închideți borcanul ermetic și lăsați la macerat timp de 2 săptămâni, într-un loc călduros. Filtrați și depozitați tinctura rezultată în sticluţe mici, închise la culoare.
Din acest remediu, serviți câte o linguriță diluată în puțină apă, de 4 ori pe zi.
Ulei de gălbenele
Uleiul de gălbenele este folosit cu succes pentru tratarea pielii crăpate, eczemelor, acneei, psoriazisului, precum și a altor iritații.
Adăugați 10 linguri de flori de gălbenele uscate și mărunțite în jumătate de litru de ulei de măsline, de sâmburi de struguri sau de susan. Lăsați să se macereze la soare timp de 2 săptămâni, după care filtrați preparatul și păstrați-l într-o sticlă închisă la culoare, în locuri întunecoase și reci.
Gălbenele pentru boală canceroasă
Se va administra pulbere de gălbenele în cure de 2 luni, perioadă în care se vor lua câte 4 lingurițe pe zi.