Prăjitura cu dovleac, fără zahăr şi guten, este un desert sănătos, ideal de savurat în zilele de toamnă.
Un preparat bogat în vitamina E, care sprijină sistemul imunitar şi are grijă de sănătatea epidermei, precum şi în vitamina T, care favorizează digestia alimentelor grele, nesănătoase, şi previne depunerea de grăsime.
Dovleacul are un conţinut ridicat în betacaroten, precursorul vitaminei A – o vitamină esenţială vederii.
Este ideal de consumat în sezonul rece, când organismul are nevoie de nutrienţii pe care dovleacul îi conţine.
Prăjitură cu dovleac
Ingrediente pentru crustă
- 2 ½ cană de migdale
- 7-8 curmale
- ¼ linguriţă extract de vanilie
- ¼ lingură de sare
- 1-2 linguri apă
Ingrediente pentru uplutură
- 3 căni de dovleac ras, transformat în pastă
- 1/2 cană de lapte de nucă de cocos
- 20-25 curmale
- ½ cană de sirop de arţar (sau alt îndulcitor lichid, la alegere)
- 1 lingură extract de vanilie
- 2 linguriţe pulbere de ghimbir
- 2 linguriţe pulbere de scorţişoară
- 1 linguriţă pulbere de nucşoară
- ⅛ linguriţă pulbere de turmeric
- ⅛ linguriţă de sare
Cum se procedează
– Pentru prepararea crustei, se înmoaie curmalele în apă fierbinte, timp de 10-15 minute. Se macină migdalele. Se adaugă în robotul de bucătărie toate ingredientele, cu excepţia apei, care se adaugă treptat în compoziţie.
– Se modelează crusta pe o tavă, inclusiv pe părţile laterale. Părţile laterale ale crustei trebuie să fie suficient de groase, pentru a scoate prăjitura cu uşurinţă când este gata.
– Pentru umplutură, se curăță dovleacul, se dă pe răzătoare şi se adaugă apoi în robotul de bucătărie, pentru a fi transformat într-o pastă fină. Se combină apoi toate ingredientele (past de dovleac, laptele de nucă de cocos, curmalele hidratate, vanilia, ghimbirul, scorţişoara, nucşoara, turmericul, sarea) şi se amestecă până la omogenizare.
– Se toarnă umplutura peste crustă şi se pune în frigider, descoperit. Se lasă peste noapte sau timp de cel puţin 6 ore.
Beneficiile prăjiturii cu dovleac
- previne dereglările în sistemul reproductiv;
- îmbunătăţeşte circulaţia periferică;
- favorizează digestia;
- protejează vederea;
- bogată în nutrienţi şi în vitamine, menţine imunitatea în sezonul rece;
- creşte nivelul de serotonină – hormonul fericirii – prevenind depresiile sezoniere;
- conţine carbohidraţi de bună calitate, cu absorbţie lentă (ideală pentru persoanele care suferă de diabet zaharat).
Multumesc frumos ptr reteta
O MINUNE DE PLACINTA SANATOASA !
Multumesc!pofta buna
Eu nu am inteles dovleacul se pune crud?