Rețeta de paste integrale cu pesto de avocado este un preparat sănătos și hrănitor, care dă energie pentru întreaga zi.
Pastele integrale conțin mai multe vitamine și minerale în compoziție, dar ajută și digestia.
Pastele integrale întăresc sănătatea oaselor și imunitatea, iar consumate ziua, sunt o porție bună de carbohidrați sănătoși care furnizează suficientă energie.
Avocado conține proteine care se absorb ușor (datorită conținutului de fibre).
Paste integrale cu pesto de avocado
Ingrediente
- 225 g spaghete/paste integrale
- 1 avocado mare, copt
- ½ ceașcă parmezan ras
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură suc de lămâie
- sare și piper, după gust
Cum se procedează
Se umple un vas mare cu apă, adăugând un praf de sare. Când apa începe să fiarbă, se adaugă pastele și gătesc conform instrucțiunilor de pe pachet. La final, se păstrează apa în care au fiert pastele, pentru sos.
Între timp, se prepară pesto cu avocado:
– se îndepărtează sâmburele de avocado, apoi, cu ajutorul unei linguri, se scoate miezul, care se pune în blender împreună cu uleiul de măsline, sucul de lămâie și parmezanul;
– se pulsează scurt de câteva ori – sosul pesto nu trebuie să fie prea omogen – și se adaugă ½ ceașcă de apă în care au fiert pastele;
– se mai pulsează încă de două ori până când se omogenizează, apoi se asezonează cu sare și piper.
Se toarnă acest pesto de avocado peste pastele fierbinți. Se amestecă de câteva ori până când sosul ‘’ȋmbracă’’ și se servește cu parmezan deasupra.
Bine de știut
O gătire îndelungată a pastelor integrale accelerează gelatinizarea amidonului, mărind indexul glicemic, de aceea este de preferat ca acestea să fie fierte ‘’al dente’’, adică maximum 5-6 minute.
Pastele nu se acoperă în timpul fierberii, deoarece granulele de amidon vor absorbi prea multă apă, iar după scurgerea apei de fierbere, pastele nu se clătesc pentru a nu pierde nutrienți valoroși.
Beneficiile pastelor integrale cu pesto de avocado
⇒ au un bun conținut de fibre – ajută sistemul digestiv să funcționeze în parametri normali;
⇒ conțin vitamine (A, E, F și B), proteine vegetale, minerale (fier, magneziu, seleniu) și carbohidrați complecși;
⇒ dau energie pentru întreaga zi;
⇒ mențin mai mult timp senzația de sațietate;
⇒ reduc riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare, menținând inima sănătoasă;
⇒ reglează nivelul glicemiei;
⇒ scad rezistența organismului la insulină (diabet);
⇒ întăresc sănătatea oaselor și imunitatea;
⇒ ȋmbunătătesc asimilația anumitor minerale, vitamine, precum și a altor substanțe folositoare pentru organism.