Aproape întreaga cantitate de calciu din organism este fixată în oase şi dinţi, restul fiind distribuit în ţesuturi şi lichide biologice.
Calciul este mineralul prezent în cantitatea cea mai mare în corpul omenesc, principala sa funcţie (împreună cu fosforul) constând în consolidarea şi menţinerea în stare bună de funcţionare a scheletelui şi dinţilor.
Persoanele interesate de sănătatea oaselor nu trebuie să acorde atenţie doar consumului de alimente bogate în calciu, ci şi modalităţilor celor mai bune de asimilare a acestui mineral.
Decalcifierea organismului ingerării de alimente care pot duce la o scădere a calciului din oase.
Sucurile
Toate tipurile de sucuri din comerţ au fost asociate cu pierderea de masă osoasă. Acidul fosforic pe care acestea le conţin extrage calciul din oase, aplicând o presiune asupra rinichilor.
Pe lângă ‘’bogăţia’’ de substanţe chimice care duc la pierderea mineralelor, sucurile mai conţin cofeină care duce la pierderea apei din organism, ceea ce poate cauza pierderea de calciu, deoarece, alături de alte minerale, acesta părăseşte organismul prin diureza în exces.
Excesul de cofeină
Un consum de 2 – 3 ceşti de cafea pe zi nu creează probleme, spun specialiştii. Situaţia se schimbă, însă, când această doză se măreşte.
Diuretic natural, cofeina provoacă eliminarea excesului de urină, iar împreună cu apa, se elimină toate mineralele necesare, inclusiv calciul. Persoanele cu risc crescut de osteoporoză sunt sfătuite să reducă cantitatea de cafea sau să o înlocuiască cu ceai verde.
Sarea
Şi sarea în exces dăunează. Consumul ridicat de sare favorizează excreţia renală a calciului, ceea ce duce la creşterea riscului de apariţie a osteoporozei.
Spre deosebire de sodiul prezent în preparatele vegetale sau chiar în sărurile nerafinate (roz, negru) care hrănesc celulele, sarea prelucrată este foarte rafinată şi extrage calciul din oase.
Lapte cu cacao
O greşeală frecventă a părinţilor constă în combinarea laptelui cu substanţe ce împiedică asimilarea calciului.
Este şi cazul laptelui cu cacao, o băutură extrem de îndrăgită de copii, însă nu şi de organism. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că laptele nu mai are nici o valoare nutritivă atunci când este combinat cu cacao – produs care blochează asimilarea calciului.
Proteinele din carne
În faţa aportului excesiv de proteine, în special cele din carne, balanţa calciului în corp devine sensibilă.
Un consum ridicat de proteine suprasolicită ficatul şi rinichii, ducând la eliminarea calciului. Excesul de fosfat (prezent în carnea roşie, băuturi carbogazoase) reduce solubilitatea moleculei de calciu dihidrogenfosfat chiar şi în situaţia în care, în stomac, aciditatea este la un nivel normal.
Fumatul şi suplimentele
A fost demonstrat faptul că fumatul favorizează pierderea calciului, ceea ce duce, de asemenea, la pierderea de masă osoasă. Fumarea unui pachet de ţigări pe zi poate duce la pierderea de la 5 până la 10% din masa osoasă, scade nivelul de estrogen şi poate duce la menopauză timpurie.
Suplimentele de calciu administrate excesiv pot determina o hipercalcemie, ce afectează funcţia renală şi scade absorbţia unor minerale necesare organismului, printre care şi calciul.
Alcoolul
Consumul excesiv de alcool reduce capacitatea organimsului de a absorbi calciu.
Băuturile alcoolice consumate în exces (mai mult de 2 băuturi pe zi) duc la scăderea formării osoase.
Anumite tratamente
Diverse tratamente, precum antiacidele şi blocanții H2 – medicamente ce se prescriu în ulcer şi gastrită – au efect alcalinizant care scade eficienţa absorbţiei de calciu.
Mai mult, o dietă cu exces de zinc poate interfera cu absorbţia calciului, fapt valabil şi în cazul unei secreţii inadecvate de bilă, în care se formează compuşi similari unor „săpunuri” de calciu, care sunt insolubile.