Guta este asociată cu dureri severe, bruște, apărute în zona încheieturilor, alături de inflamarea și reducerea mobilității acestora.
Cauza principală a gutei este excesul de acid uric în sânge (hiperuricemia).
Când nivelul acidului uric are valori foarte mari, el poate forma cristale de urat care se depun apoi la nivelul articulațiilor.
Scopul tratamentului în gută constă în reducerea rapidă a disconfortului și durerii, precum și profilaxia recidivelor atacurilor de gută și a complicațiilor care pot apărea la nivel articular sau renal.
Un tratament foarte simplu și eficient pentru gută este cel cu ceai de afine.
Ceai din frunze și fructe de afin contra gutei
Acest ceai se obține din fructele incomplet coapte, culese cu tot cu tulpinile înfrunzite ale plantei, care se mențin verzi până toamna târziu. Se găsește în magazinele cu profil naturist.
Ceaiul are un gust plăcut și efecte spectaculoase asupra sănătății.
Cura simplă cu ceai de afine mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină.
Mai mult decât atât, prin efectul său antiinflamator, cura cu ceai de afine ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.
Cum se prepară
Peste 2 lingurițe de frunze și fructe de afin se toarnă 1 cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se filtrează.
Cu cât sunt mai bine mărunțite frunzele de afin, cu atât extracția va fi mai bună, iar efectul terapeutic al ceaiului va fi mai puternic.
Mod de administrare
Se consumă câte 1 litru de ceai de afine pe zi, pe o perioadă de timp de minimum 30 de zile.
Macerat la rece de afine
Și maceratul de afine poate fi un excelent adjuvant în gută.
Acesta mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină, ajută la rărirea până la eliminare a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.
Tratamentul
Într-o cană (250 ml) se pun 2-3 lingurițe de pulbere de afine uscate, restul completându-se cu apă călduță, care nu trebuie să depășească temperatura de 40 de grade Celsius.
Amestecul se lasă la macerat, la temperatura camerei, vreme de 8 ore, după care se consumă îndulcit cu miere lichidă.
Maceratul se consumă nefiltrat, înghițindu-se și resturile de fructe rămase pe fundul cănii (sunt foarte bogate în principii active, extrem de utile în tratament).
Se consumă câte 1 litru pe zi, minimum 30 de zile.