Tecile uscate de fasole (Fructus phaseoli sine semine), utilizate corect, se pot transforma în medicamente naturale cu efecte puternice.
Ele conţin aminoacizi (arginină, asparagină, tirozină, triptofan), săruri minerale (de fosfor), precum şi derivaţi flavonozidici.
Tecile de fasole se pot obţine în gospodărie, însă se pot procura şi de la magazinele naturiste.
Cu ele putem obţine remedii foarte eficiente:
Decoct din teci de fasole
În 200 ml. apă, se adaugă 2 linguri teci de fasole uscate şi tăiate mărunt. Se lasă la fiert timp de 5 minute, după care se adaugă 1 lingură de frunze uscate de dud mărunţite groscior, care se lasă la infuzat 15 minute. Ceaiul combinat se filtrează şi se consumă, câte 2 căni pe zi.
Indicaţii terapeutice:
♣ Diabet (se foloseşte alături de medicaţia alopată, ca terapie complementară): câte 2 căni pe zi, neîndulcit;
♣ Gută: câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust, cu miere;
♣ Detoxifiant şi protector hepatic: câte 2 ceşti pe zi, îndulcite cu miere;
♣ Hipotiroidie: câte 2 ceşti pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctură din teci de fasole
În 100 ml. alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, se pun 20 gr. (2 linguri) de teci de fasole uscate şi tăiate mărunt. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se compoziţia de 3-4 ori pe zi.
Tinctura se filtrează prin tifon, iar lichidul se lasă la decantat, în frigider, timp de 6 zile. Partea limpede se trece într-un alt flacon şi se păstrează în recipient de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Se poate păstra timp de 2 ani, de la data preparării.
Indicaţii terapeutice:
♣ Gută: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie;
♣ Infertilitate masculină (oligospermie şi disfuncţii erectile): câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o linguriţă de zahăr brun;
♣ Hipotiroidie: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o linguriţă de zahăr brun;
♣ Insomnie: o jumătate de linguriţă de tinctură, seara.
Vin terapeutic din teci de fasole
Într-un litru de vin alb adăugaţi 50 gr. (5 linguri) teci de fasole uscate şi tăiate mărunt. Lăsaţi să dea în clocot, după care puneţi lichidul în sticlă şi păstraţi-l astfel, timp de 10 zile, agitându-l de 2-3 ori pe zi.
La final, vinul terapeutic se filtrează fără stoarcerea reziduului, lăsându-se la decantat timp de 6 zile. Se completează cu vin alb, până la 1 litru, şi se păstrează în flacoane de 200-250 ml, timp de 1 an de zile – la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade; la frigider, în cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade.
Indicaţii terapeutice:
♣ Gută: 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă;
♣ Hipotiroidie: 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă;
♣ Insomnie: o ceaşcă, seara.
Pulbere din teci de fasole
Tecile de fasole uscate , tăiate mărunt, se macină foarte fin, într-o râşniță de măcinat cafeaua. Se consumă ca atare, cu puţină miere, sirop sau suc natural.
Indicaţii terapeutice:
♣ Diabet: câte un sfert de linguriţă, de 3 ori pe zi;
♣ Detoxifiant şi protector hepatic: câte un sfert de linguriţă, de 3 ori pe zi.