Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Motivele puternice pentru care să introduceţi în alimentaţie SEMINŢE de PIN

Seminţele de pin, folosite de secole în scopuri culinare, oferă o savoare deosebită salatelor, preparatelor din orez, quinoa, pastelor, sosurilor şi produselor de patiserie.

Sunt încântător de dulci, delicioase, au o uşoară aromă de unt şi de folosesc, de regulă, pentru a da mai multă savoare preparatelor vegetariene sau celor din carne şi peşte, dar şi salatelor.

Fiind o sursă foarte bună de nutrienţi vegetali, minerale, vitamine esenţiale şi acizi graşi mononesaturaţi, ‘’prietenoşi’’ cu inima, seminţele de pin şi-au recâştigat autoritatea, ca aliment-medicament.

Unde le găsim şi cum le gătim

Seminţele de pin sunt seminţele conurilor de pin, au culoare gălbuie şi se consumă crude sau, cel mai adesea, se prăjesc uşor pentru a le intensifica şi mai mult gustul.

Le găsim în orice magazin cu produse bio sau pe website-urile specializate.

Sunt un ingredient de bază în meniul raw-vegan, fiind utilizate cu succes în combinaţii de orez, quinoa, salate, paste, tarte, torturi, prăjiturele sau plăcinte.

Ele pot fi adăugate şi în preparatele cu carne şi peşte, însă, poate cea mai populară întrebuinţare a seminţelor de pin este ȋn prepararea sosului pesto autentic – o reţetă ce cuprinde busuioc, seminţe de pin, usturoi şi ulei de măsline, ideal de adăugat peste paste, pizza sau carne.

Cum se prăjesc seminţele de pin

Atunci când sunt prăjite, seminţele de pin sunt mai gustoase. De asemenea, preparate în acest mod, ele au o aromă de grătar şi o textură oarecum crocantă.

Seminţele de pin se pun pe o hârtie de copt, într-o tavă, care se introduce în cuptorul încins la 400 de grade Celsius, timp de câteva minute.

Pot fi consumate ca atare, pe post de gustare, iar pentru mai multă aromă, le puteţi amesteca cu condimente sănătoase, precum pudră de turmeric, curry, piper cayenne.

Scad colesterolul ‘’rău’’ şi îl cresc pe cel ‘’bun’’

Seminţele de pin sunt bogate în acizi graşi mononesaturaţi, care ajută la scăderea colesterolului ‘’rău’’ (HDL) şi creşterea colesterolului ‘’bun’’  (LDL) din sânge. Consumate în mod regulat, ele ajută la prevenirea bolii arteriale coronariene şi infarcturilor, promovând profilul sănătos de lipide din sânge.

Menţin inima sănătoasă şi previn cancerul

O porţie de seminţe de pin conţine 17% din necesarul zilnic de vitamina E, cunoscută ca un antioxidant care protejează membranele celulare de oxidarea provocată de radicalii liberi. Aceasta menţine inima sănătoasă şi previne apariţia cancerului. Totodată, vitamina K împiedică formarea cheagurilor de sânge pe artere şi îmbunătăţeşte circulaţia.

seminte de pin
Semintele de pin, sursa foarte buna de nutrienti vegetali

Reglează tensiunea arterială

Graţie acțiunii sinergice a magneziului şi potasiului din compoziţie, seminţele de pin, consumate regulat, previn afecţiunile asociate hipertensiunii.

Alungă oboseala şi combat anemia

Datorită conţinutului semnificativ de fier, de peste 5.5 mg. la 100 gr, seminţele de pin combat anemia feriprivă. De asemenea, fierul este foarte necesar în dieta vegetariană, pentru prevenirea osteoporozei. Fără suficient fier, organismul este privat de oxigen, într-o oarecare măsură, rezultat ce se traduce în stări de slăbiciune şi oboseală.

Stimulează memoria

Magneziul şi vitamina B6 stimulează memoria şi alte funcţii cerebrale, tratând deficitul de concentrare şi alungând stresul.

Întăresc sistemul imunitar

Prezent într-o concentraţie însemnată, de peste 8.8 mg. la 100 gr, manganul este un co-factor foarte important pentru superoxid dismutază, o enzimă antioxidantă care ajută organismul să lupte eficient împotriva agenţilor infecţioşi.

Ajută la sănătatea ochilor

Luteina şi vitamina A din seminţele de pin împiedică apariţia unor boli de ochi, printre care şi cataracta.

Ajută la slăbit

Acidul pinoleic  împiedică eliberarea a doi hormoni ce provoacă foamea, în timp ce cholecystokininul suprimă pofta de mâncare.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *