Abcesele dentare, umflături dureroase izbucnite din gingie, sunt cel mai des rezultatul unei igiene bucale defectuoase sau al unei afecţiuni a dintelui ori a gingiei.
În forma incipientă a parodontozei apar sângerări la periajul dinţilor, iar gingiile îşi modifică culoarea. Dacă boala avansează, se ajunge la afectarea osului şi la pierderea parţială sau totală a dinţilor.
Cura cu ulei
Este o metodă antică ayuverdică pentru curăţarea şi detoxifierea gingiilor şi ameliorarea bolii parodontale. Primele rezultate vizibile ale curei cu ulei constau în albirea dinţilor, reducerea sângerării gingiilor şi întărirea lor, împrospătarea respiraţiei.
Este posibil ca după primele zile de tratament să se agraveze aparent anumite afecţiuni, precum cele biliare, digestive sau endocrine, însă acesta este un semn de vindecare şi, prin urmare, cura trebuie continuată.
Cum se procedează
- O dată pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, se ia 1 lingură (nu foarte plină) de ulei de floarea-soarelui presat la rece şi se clăteşte gura timp de 10-15 minute. În acest timp este recomandat să se ţină capul în jos pentru prevenirea vomei.
- După cele 15 minute, uleiul de floarea-soarelui presat la rece va deveni o emulsie de culoare albă şi va fi scuipat la toaletă, deoarece este plin de microbi.
- După expectorare, gura se clăteşte foarte bine cu apă sărată (sare de mare dizolvată în apă), sau, mai bine este să se spele cavitatea cu ceai de coada-şoricelului, gălbenele, salvie, pentru îndepărtarea toxinelor, şi să se cureţe limba cu ajutorul cozii unei linguri de lemn.
Durata tratamentului
Pentru un tratament mai intens şi rezultate rapide, această procedură se repetă de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, timp de 2 săptămâni.
Alte uleiuri recomandate în tratamentul afecţiunilor dentare şi ale gingiilor:
♣ ulei de măsline presat la rece – se face masaj blând al gingiei, folosind vârful degetului, cu ulei de măsline, de mai multe ori pe zi, timp de 2 minute.
♣ ulei esenţial de cuişoare – se adaugă 2-3 picături de ulei esenţial de cuişoare la o jumătate de cană de apă caldă; cu această „apă de gură” se clăteşte cavitatea bucală de mai multe ori pe zi; nu se înghite conţinutul.
♣ ulei esenţial de cimbru, busuioc sau oregano – se utilizează ca şi în cazul uleiului esenţial de cuişoare; aceste uleiuri au proprietăţi antiseptice şi bactericide puternice, distrugând agenţii patogeni din cavitatea bucală.
♣ ulei esenţial de cuişoare şi ulei de măsline – contra durerilor de dinţi, se combină în părţi egale ulei esenţial de cuişoare şi ulei de măsline, apoi se înmoaie un tampon de vată în amestecul rezultat şi se freacă dintele dureros şi gingia din jur.