Merele pădureţe (Malus sylvestris) au proprietăţi antitoxice, antidiareice, antireumatice şi antiinfecțioase.
Seminţele de măr conţin cianură, o substanţă toxică pentru organismul uman, iar consumul unei cantităţi mari de seminţe de măr poate duce chiar la decesul persoanei în cauză.
Astfel spus, merele pădureţe se consumă fără seminţe.
Pectina şi complexul de vitamine din aceste fructe mici acrişoare contribuie la scăderea colesterolului şi la detoxificarea organismului.
Principalele componente ale merelor pădureţe
Apă, zaharoză, celuloză, lignină, acizi liberi, pectine, materii grase, protide, săruri de potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, fier, magneziu, brom, alumină, arsenic, sulf, mangan, cobalt, tanin, esteri amilici, vitaminele C, B1, B2, PP, A şi acid pantotenic.
Scad colesterolul
Consumul a trei mere pe zi poate duce la scăderea colesterolului din sânge în procent de 10%-12%. Fibrele alimentare ‘’matură’’ colesterolul ‘’rău’’ afară din organism, fără a permite reabsorbția lui. Pectina, principala fibră solubilă, reduce producerea de LDL la nivelul ficatului.
Ţin la distanţă ulcerul
Durerile chinuitoare provocate de ulcer, precum şi alte tulburări de natură digestivă, pot fi ameliorate dacă se consumă de 3 ori pe săptămână, timp de 2 luni, salată de mere pădureţe:
- Se amestecă o salată mică iceberg cu 4 mere pădureţe tăiate în felii subţiri, 1 morcov şi 1 ţelină mică date pe răzătoarea mare, 1 ardei roşu tăiat în fâşii şi boabe de porumb dulce. Se adaugă 1 lingură de ulei de măsline şi o picătură de oţet de mere cu miere. Se sărează, se amestecă din nou şi se consumă.
Previn dezvoltarea problemelor cardiovasculare
Consumate cu tot cu coajă, merele pădureţe apară organismul de riscuri ale bolilor cardiovasculare, astm bronşic şi diabet zaharat. Conţin mulţi flavonoizi şi au o puternică acţiune antioxidantă.
Protejează de cancer
Cojile de măr conţin cantităţi mari de cvercitină, o flavonoidă cu acţiune antioxidantă puternică, ce amplifică acţiunea vitaminei C şi astfel protejează de cancer. Se consumă trei porţii de mere pădureţe pe zi (câte 1 măr înaintea fiecărei mese principale), în cure de 30 de zile.
Previn un număr mare de afecţiuni
Merele pădureţe stimulează evacuarea bilei, dizolvă calculii, au efecte antiinflamatorii directe, îmbunătăţesc digestia şi metabolismul grăsimilor. Pentru toate acestea, se pot lua 1-2 linguriţe de oţet de mere pădureţe, cu 10 minute înainte de fiecare masă.
Oţet de mere pădureţe:
Se storc 3 kilograme de mere, iar borhotul se pune într-un vas emailat sau din sticlă, care se acoperă cu 3 litri de apă fierbinte. După 15 minute, se adaugă 100 g miere, 10 g drojdie şi 20 g pâine neagră.
Se lasă la macerat timp de 10 zile, la 20-30 grade Celsius, după care se strecoară prin pânză sau tifon foarte fin. Se adaugă 50-100 g miere pentru fiecare litru. Se acoperă vasul cu tifon şi se lasă în continuare la fermentat până când lichidul se limpezeşte. Procesul durează între 40-60 de zile.