Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Meiul, Aliment Valoros Pentru Sănătatea Inimii și Stomacului

Meiul (Panicum miliaceum) este un aliment străvechi, o plantă erbacee din familia gramineelor, cunoscută încă de acum 7.000 de ani. Delicios și hrănitor, meiul conține o ”explozie” de minerale și vitamine și este lipsit de gluten.

Superaliment natural

Folosită, într-o primă etapă, ca nutreț pentru animale, meiul a câștigat, treptat, tot mai multă popularitate printre adepții traiului sănătos, datorită substanțelor nutritive pe care le posedă.

Alături de alte 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătății (germeni de mei, germeni de quinoa, lucernă, orz verde, aloe vera, semințe de in, pătrunjel, alge marine, ștevie, semințe de floarea-soarelui, alge sălbatice verzi-albastre), meiul este recomandat pentru tratarea unei întregi serii de afecțiuni.

jcs-panicum-miliaceum-28660
Mei (Panicum miliaceum)

Abundă în substanțe nutritive

Sursă bună de fibre și proteine, meiul este inclus în categoria semințelor, și nu a cerealelor. Este bogat în complexul vitaminic B, magneziu, fier, potasiu și fosfor.

Nu conține gluten, motiv pentru care poate fi consumat fără nici o problemă de către cei care prezintă intoleranță la gluten sau la alte cereale.

Cum se gătește meiul?

Meiul constituie o alternativă pentru cartofi piure să orez. Pentru îndepărtarea impurităților, meiul integral se spală bine în câteva ape. Se lasă, apoi, la hidratat pentru câteva ore sau peste noapte și se gătește ca orezul, prin fierbere, la foc mic, aproximativ 30 de minute. Se poate adăuga la supe, salate și tocane.

Pentru obținerea budincii sau piureului de mei, se va folosi meiul pulbere sau făină de mei (rănirea meiului) și apă, în proporția ¼ cană făină și 1-2 căni apă. Se amestecă în continuu, pentru evitarea cocoloașelor. Făina de mei poate fi la fel de bine folosită, alături de făina albă, la prepararea pâinii de casă sau deserturilor.

Recomandat și pentru copii

Aliment delicios și sănătos, meiul poate fi introdus în alimentația bebelușilor în jurul vârstei de 6-8 luni, însă este necesară discuția preventivă cu medicul pediatru.

Protejează sănătatea inimii

Alături de ovăz, meiul este inclus pe lista alimentelor benefice pentru sănătatea inimii, datorită conținutului de magneziu.

Conform studiilor, magneziul contribuie la scăderea tensiunii arteriale mari, reducând riscul unui atac de cord, în special la persoanele diagnosticate cu ateroscleroză sau boli de inimă declanșate de diabetul zaharat.

mei
Mei

Previne riscul de diabet 

Alături de alte cereale integrale, meiul reduce semnificativ riscul apariției de diabet zaharat de tip 2, datorită magneziului, care acționează asemenea unui co-factor pentru mai mult de 300 de enzime, printre care și cele implicate în utilizarea de glucoză și în secreția de insulină.

Fibrele insolubile din mei reduc secreția acizilor biliari, care duc la formarea calculilor biliari, crescând sensibilitatea la insulină și reducând grăsimile din sânge (trigliceride).

Combate indigestia cronică

Substanțele nutritive din mei permit aparatului digestiv de a-și îndeplini funcțiile corespunzător. Prin urmare, consumul regulat de mei combate indigestia cronică, gazelle, balonarile, greața, ulceratiile stommacale și hiperaciditatea.

Piele, păr și unghii sănătoase

Datorită cantității generoase de magneziu și siliciu, meiul protejează țesuturile, oferind sănătate pielii, buzelor, părului și unghiilor.

Acidul folic din aliment este necesar în producerea de noi celule, astfel că acesta este esențial pentru gravide și copiii mici, întrucât, în acest caz, celulele noi se produc într-un ritm mai alert.

Tonifică rinichii și oprește dezvoltarea ciupercilor

Proprietățile diuretice ale meiului s-au dovedit de mare ajutor la tonifierea rinichilor, în timp ce compușii antifungici și antimicotici lucrează eficient la oprirea extinderii ciupercilor și micozelor.

Este alimentul recomandat în alimentația zilnică în cazurile de greață din primele luni de sarcină, fiind indicat și în cazurile de diaree (prăjit) și îndepărtarea respirației neplăcute (proprietăți bactericide).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *