Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Marmelada de Măceşe Ne Energizează în Anotimpul Rece – Reţetă

Marmelada de măceşe este o delicatesă a toamnei, tratând şi prevenind mai multe afecţiuni. Măceşele stabilizează glicemia, au efect antidiabetic, stimulează imunitatea, au efect regenerant şi cicatrizant.

Antioxidanţii din compoziţia măceşelor previn şi tratează o serie întreagă de afecţiuni. Stimulează funcţiile celulelor din organism, combătând insomniile şi stările nervoase, tratând, totodată, afecţiunile cardiovasculare.

Marmeladă de măceşe – Reţetă

La prepararea marmeladei, se vor utiliza măceşele culese toamna, cât mai târziu, pentru a fi cât mai moi. Atunci când sunt culese mai devreme, ele vor fi întinse pe o hârtie curată şi lăsate, astfel, vreme de 10 zile, pentru a li se înmuia coaja.

Ingrediente

5 kilograme măceşe, 5 kilograme zahăr (sau îndulcitor alimentar), 5 litri apă

Mod de preparare a pastei de măceşe

Măceşele spălate bine se adaugă într-un vas smălţuit. Se acoperă cu apă cât să le cuprindă în totalitate, se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert vreme de 3 ore, la foc mic, până când se transformă într-o pastă. O metodă mai rapidă ar consta în fierberea lor într-o oală sub presiune.

După această perioadă, măceşele fierte se scurg de zeamă (zeama se păstrează, nu se aruncă), se pun într-un vas mare curat şi se presează bine cu strivitorul pentru cartofi piure sau cu presa pentru piure, continuând procedeul până când compoziţia se transformă într-o pastă, care, ulterior, se va dilua în zeama în care au fiert. Dacă este necesar, se poate adăuga şi apă fierbinte. Preparatul trebuie să aibă consistența unei smântâni groase care curge.

macese
Marmelada de Macese – Sanatoasa si Energizanta

Pasta obţinută se trece prin maşina specială care separă sâmburii şi ţepii, însă în lipsa unei astfel de aparaturi, compoziţia se poate strecura prin sita de sârmă inoxidabilă.

Pentru că pe seminţele rămase va mai rămâne încă multă pulpă, acestea se vor pune într-o oală, se vor amesteca cu aproximativ 2 litri de apă fierbinte şi se vor trece din nou prin sită.

Pasta va fi apoi trecută printr-un săculeţ de tifon dublu sau de pânză, udat şi stors, în prealabil. Se presează cu mâna, până când trece toată pulpa, în seminţe observându-se, la final, doar ţepii.

Mod de preparare a marmeladei de măceşe

Pulpa strecurată se cântăreşte, urmând ca la 1 kg. de pastă de măceşe să se adauge 1 kg de zahăr.

În continuare, acestea se pun într-un vas smălţuit, de 8 – 10 litri şi se aşează pe foc.

Se lasă să fiarbă până când compoziţia scade până la aproximativ 40% din cantitate şi până când pasta devine suficient de îngroşată; în tot acest timp, se amestecă periodic.

Când marmelada începe să fiarbă cu stropi mari, se pune zahărul, care va subţia compoziţia. După ce a început să dea în clocot, se mai lasă la fiert pentru încă 40 de minute. Este foarte important să nu fie oprită din fiert, întrucât marmelada se va închide la culoare.

Cât încă este fierbinte, se pune în borcane şi se lasă la răcit până a doua zi, pentru a prinde crustă. Se introduc borcanele în cuptorul bine încălzit, nelegate, iar focul se stinge imediat şi se închide uşa cuptorului. În acest mod, marmelada se va usca bine deasupra, până a doua zi.

După răcire, borcanele cu marmeladă de măceşe se leagă cu celofan şi păstrează într-un loc uscat şi răcoros.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *