Cunoscut și sub denumirea de lămâiță, Lemnul Domnului (Artemisia abrotanum) este semiarbustul cu miros aromat de lămâie și proprietăți tonice, cicatrizante, digestive, ce acoperă o gamă largă de afecțiuni, începând de la agitație nervoasă și dureri de cap, până la intoxicații cu mercur, tuse și chiar tumori.
Proprietățile terapeutice ale plantei
Pe plan intern, Lemnul Domului este un ușor analgezic, un bun antianemic, febrifug mediu, antisifilitic. Reprezintă un bun antiinflamator, acționând, în special, asupra tubului digestiv și colecistului, favorizează secreția de bilă, favorizează evacuarea bilei, bun depurativ și digestiv și puternic anuhelmintiic (deține proprietatea de a elimina viermii intestinali.
Substanțele active importante ale plantei stau în uleiuri aromatice, flavone, eucalyptol, principia amare, cumarină, acizi și abrotina.
Preparatele de bază de Lemnul Domnului sunt obținute din rădăcină și rizomi.
Infuzie de Lemnul Domnului
Este indicată în afecțiunile stomacului, în dischinezie biliară, hepatite sau afecțiuni ale vezicii biliare.
♣ Într-o cană de 250 ml. se adaugă 1 linguriță de frunze și ramuri tinere, bine zdrobite și se completează cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, se strecoară și se consumă 3 astfel de căni în fiecare zi, cu 15 minute înaintea meselor principale.
Macerat la rece
Pentru tratarea reumatismului, se face o cură cu macerat la rece, timp de o lună, în care se va consuma 1 litru pe zi. Pentru efecte mai puternice, se poate asocia cu trei-frați-pătați și brusture.
♣ Se pun 2 lingurițe de plantă mărunțită Ia 250 ml. apă clocotită, se lasă la macerat timp de 8 ore, după care se strecoară. În alte afecțiuni, se pot consuma câte 2 căni pe zi, pe perioade lungi.
Cataplasme cu Lemnul Domnului
Pentru răni, răni ulcerate sau gangrene, se vor aplica cataplasme pe locul afectat, timp de o oră, după care se lasă să se usuce o oră în aer liber. Tratamentul se repetă de 2-3 ori pe zi.
♣ Planta se macină fin prin râșnița de cafea, după care se umezește cu apă caldă, suficient cât să formeze o pastă. Pasta obținută se întinde pe o bucată de tifon cu care se va pansa local.
Alte afecțiuni pe care Lemnul Domnului le tratează
♣ Migrenă – se ia o linguriță rasă de pulbere la 1-2 ore, până când criza se va potoli
♣ Anemie, inapetență – se ia o jumătate sau o linguriță de pulbere cu 15 minute înaintea mesei; prezintă efecte stimulente ale digestiei, îmbunătățind asimilația
♣ Amenoree, dismenoree – se vor lua 4 lingurițe de pulbere în fiecare zi
♣ Adjuvant în boala canceroasă – infuzia din Lemnul Domnului este utilă în boala canceroasă, indiferent de localizare, normalizând apetitul și ușurând digestia; se prezintă cu efecte tonice și ușor antidepresive
♣ Intoxicații cu ciuperci și alte plante otrăvitoare – se bea 1 litru de macerat la rece, pe parcursul unei zile
♣ Balonare – o jumătate de linguriță de pulbere se administrează înainte de masă, iar jumătate de linguriță după masă; acest tratament este recomandat, în special, persoanelor care suferă de dispepsie sau digestie leneșă.
BUN !
Nu am stiut !