Ienupărul (Juniperus communis), numit şi ienibahar, se numără printre plantele veşnic verzi şi vii, chiar şi în timpul iernii, fiind inclus în categoria remediilor cu un conţinut bogat ȋn substanțe antimicrobiene şi cu un efect dezintoxicant puternic.
În scop medicinal, se foloseşte întregul fruct, care se macină, în vederea preparării de infuzii şi decocturi, sau transformat în pulbere pentru capsule.
Boabele de ienupăr se găsesc şi pot fi culese în zone montane şi submontane, însă procedeul este destul de dificil, căci frunzele sunt asemănătoare unor veritabile ace. O alternativă constă în procurarea lor de la un magazin naturist sau din magazinele Bio – la secţiunea condimente.
Compoziţia chimică a ienupărului
În compoziţia fructelor de ienupăr găsim flavonoizi, ulei volatil, substanţe glucidice, acizi organici, pectine, răşini, principii amare şi taninuri.
Ca atare, preparatele medicinale din ienupăr au acţiune diuretică, sudorifică, stomahică, antiseptică, abortivă, uşor expectorantă.
Infuzie combinată de ienupăr
Puternicul efect depurativ şi antiinflamator recomandă, în special, infuzia combinată de ienupăr, contra gutei şi afecţiunilor reumatice.
Ingrediente
3-4 linguriţe de boabe de ienupăr mărunţite
Jumătate litru de apă
Mod de preparare
Boabele de ienupăr mărunţite se pun într-o jumătate de litru de apă şi se lasă la macerat timp de 8-10 ore. După această perioadă, preparatul se filtrează, lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după strecurare se fierbe în încă o jumătate de litru de apă, timp de 5 minute. Se lasă la răcit şi se filtrează.
La final, se combină cele două extracte, pentru a se obţine aproximativ 1 litru de infuzie combinată de ienupăr. De regulă, se administrează 2-3 căni pe zi.
Adjuvant în diabet
Conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători spanioli, condusă de către medicul Sanchez de Medina, infuzia combinată de ienupăr scade glicemia cu 5-15%, îmbunătăţeşte diureza, prevenind formarea edemelor şi având un efect reglator asupra activităţii aparatului cardiovascular (cel mai afectat în diabet).
♣ Se consumă câte 1 litru de infuzie de ienupăr, zilnic, în reprize, timp de 21 de zile, cu pauză de minimum 18 zile, după care tratamentul se poate repeta.
Distruge tuplinile de Helicobacter pylori
Studiile realizate asupra ienupărului au scos în evidenţă puternicul efect antibiotic al infuziei combinate, care distruge, în special, tulpinile virusului Helicobacter pylori. Nu mai este o noutate că această bacterie este responsabilă de minimum 25% din cazurile de gastrită diagnosticate în fiecare an.
♣ Prin urmare, ca tratament împotriva gastritei produsă de infecţia cu Helicobacter pylori, se recomandă administrarea a câte 3 căni de infuzie combinată de ienupăr, în fiecare zi, băute dimineaţa, la prânz şi seara, cu 15 minute înainte de masă, într-o cură de 21 de zile, cu pauză de 14 zile, după care tratamentul se poate relua.
Tratează guta
Studiile de specialitate au demonstrat că extractul apos obţinut din fructele de ienupăr dizolvă acidul uric din organism, eliminându-l, în mod semnificativ (masiv) prin urină.
♣ Pentru tratarea gutei şi a litiazei renale cu uraţi, se va consuma câte 1 litru de infuzie combinată de ienupăr, zilnic, în cure de 20 de zile, cu pauză de alte 20 de zile.
Contraindicaţii
Ienupărul este interzis femeilor gravide, întrucât planta are efecte abortive.
Persoanele care suferă deja de infecţii renale vor consuma cu prudenţă ienupăr, la început doar câte un sfert din doza zilnică recomandată. În cazul intensificării senzaţiei de jenă la urinare, dureri renale, senzaţie de iritare la nivelul aparatului reno-urinar, tratamentul se va întrerupe.
Ienupărul are o surprinzătoare eficienţă ca anticoncepţional, astfel că persoanele care vor să procreeze vor evita tratamentele cu această plantă.