Coada – calului (Equisetum arvense) este planta medicinală utilizată cu succes pentru prevenirea şi tratarea unei game întregi de afecţiuni, printre care eczeme, hemoragii nazale şi exces de sebum la nivelul pielii.
Infuzia combinată de coada – calului se foloseşte, îndeosebi, extern, fiind obţinută din extracţia la rece, combinată cu cea la cald:
Infuzie combinată de coada – calului
Infuzia combinată de coada – calului este un puternic diuretic, antiseptic, remediul cicatrizând şi tonifiind ţesuturile, descurajând, totodată, dezvoltarea unor bacterii.
Ingrediente
4 – 6 linguriţe de pulbere de tulpini mărunţite de coada calului, un sfert de litru de apă
Mod de preparare
Într-un sfert de litru de apă se adaugă pulberea de coada – calului, lăsându-se totul la macerat timp de 8 ore.
După această perioadă se filtrează, preparatul obţinut se lasă deoparte, urmând ca planta rămasă după filtrare să se opărească cu încă un sfert de litru de apă. Se lasă la răcit şi se strecoară.
La final, maceratul se combină cu infuzia, pentru a se obţine un preparat utilizat, mai ales, extern, sub formă de comprese şi pentru spălături.
Reglează excesul de sebum
Infuzia combinată de coada – calului reglează secreţia glandelor sebacee, în timp ce cataplasmele aplicate pe zonele afectate ajută la eliminarea acneei şi a iritaţiei de la nivelul pielii, graţie efectelor antibacteriene şi antiinflamatoare.
♣ Împotriva excesului de sebum la nivelul pielii se va consuma câte 1 litru de infuzie combinată de coada – calului, în fiecare zi, în cure de 3 luni.
În acelaşi timp, se vor aplica cataplasme cu infuzie combinată pe zonele afectate.
Amplifică Efectul Dietelor
Potrivit studiilor efectuate în Franţa, curele de slăbire sunt mai eficiente, dacă în paralel, se urmează un tratament cu infuzie combinată de coada – calului. Conform cercetătorilor, planta amplifică efectul dietelor, mărind intensitatea proceselor de eliminare pe cale renală şi digestivă.
♣ Aşadar, pentru o cură de slăbire cât mai eficientă, se pot consuma, în paralel, câte 2 – 3 căni de infuzie pe zi, cu puţin timp înainte de masă, pe o perioadă de minimum 28 de zile.
Combate transpiraţia abundentă a picioarelor
Tratamentul cu infuzie combinată de coada – calului reglează activitatea glandelor sudoripare, tratând transpiraţia abundentă a picioarelor.
♣ Seara, se fac băi fierbinţi de picioare cu infuzie combinată, iar pentru un efect mai puternic, se vor lua câte 3 linguriţe pe zi cu pulbere de coada – calului, timp de 2 – 3 luni.
Opreşte hemoragiile nazale
Infuzia combinată de coada – calului opreşte prompt sângerarea.
♣ Într-un pahar de infuzie combinată se adaugă o linguriţă de sare şi se amestecă bine. Pentru a opri hemoragiile nazale (epistaxis), se trage puţin din lichid, pe nas.
Tratează boala piciorului de atlet
În caz de micoze ale degetelor de la picioare, coada – calului are efecte antimicotice şi antibacteriene puternice.
♣ Se vor face băi parţiale, în care se vor înmuia zilnic, pentru minimum 15 minute, zonele afectate, în infuzie combinată concentrată (6 linguri la litru) de coada – calului. Tratamentul se urmează până la vindecare sau ameliorarea simptomelor.
Combate celulita şi vergeturile
♣ Pentru combaterea celulitei şi vergeturilor, se vor bea câte 1 – 2 căni pe zi de macerat la rece (descris mai sus), într-o cură de o lună.
♣ Extern, pe locurile afectate, se va realiza un masaj energic cu unguent de coada – calului (îl găsim în comerţ).
Si este un f bun diuretic.
Folosesc aceasta planta de multa vreme,iar efectele sunt miraculoase pentru ca trateaza foarte multe boli !!!