Armurariul (Silybum marianum) este cea mai folosită plantă din lume pentru tratarea bolilor ficatului, datorită fructelor sale bogate în silimarină, cunoscută ca un complex de substanţe flavonoide, cu rol puternic de protecţie şi regenerare a celulelor hepatice.
Cunoscut şi utilizat încă din antichitate în tratamentele naturiste, armurariul este unul dintre cele mai puternice remedii naturale împotriva afecţiunilor hepatice.
Infuzie de armurariu – reţetă corectă
Potrivit cercetătorilor americani, ceaiul de armurariu nu este indicat în tratamentele naturiste, întrucât apa clocotită degradează puternic flavonoidele din compoziţia plantei.
În schimb, este recomandată infuzia combinată de armurariu, ce combină extracţia la rece cu cea la cald, conservând, astfel, principiile active.
Mod de preparare
În jumătate de cană de apă se adaugă 1-2 linguriţe pulbere de seminţe de armurariu (măcinate cu râşnița electrică de cafea şi cernute prin sită) care se lasă la înmuiat de seara până dimineaţa, când se filtrează.
Se pune deoparte maceratul, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte, timp de 20 de minute, după care se strecoară şi se lasă să se răcească.
La final, cele 2 extracte se combină.
Tratează hepatita virală A, B şi C
Seminţele de armurariu conţin flavonoide ce favorizează regenerarea celulelor hepatice, mărind capacitatea organismului şi îndeosebi a ficatului, de a se apăra de infecţii, ne informează numeroasele studii efectuate în Statele Unite.
♣ Pentru tratarea hepatitei virale A, B şi C, se administrează, într-o primă fază, 1 litru şi jumătate pe zi de infuzie combinată, timp de 3 săptămâni, pentru un aport consistent de lichide (recomandat). Apoi, după o pauză de 15 zile, se ia o linguriţă de pulbere de armurariu, de 4 ori pe zi (ţinută sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă).
Indicată în icter, insuficienţă hepatică
Silimarina din compoziţia armurariului împiedică acumularea toxinelor în ficat, favorizând activitatea celulelor hepatice şi stimulând eliminarea compuşilor toxici din acestea.
♣ Se administrează jumătate de litru de infuzie combinată de armurariu, în fiecare zi, în cure de 2 săptămâni, urmate de o pauză de o săptămână.
Opreşte otrăvirea cu ciuperci toxice
Armurariul susţine activitatea hepatică, neutralizând în mod direct acţiunea amanitinei şi faloidinei (substanţe toxice din ciuperci), şi nu numai.
♣ Se administrează minimum 1 litru pe zi de infuzie combinată de armurariu (din abundenţă), timp de 10 zile.
Protejează contra intoxicaţiei cu metale grele
Armurariul este un tratament adjuvant foarte util pentru protejarea organelor interne şi a sistemului nervos în urma intoxicaţiei cu metanol, tetraclorură de carbon, metale grele (plumb, mercur) sau cu medicamente care atacă ficatul.
♣ Se administrează 1 litru şi jumătate de infuzie combinată de armurariu, în fiecare zi, timp de o săptămână.
Reface ficatul în alcoolism
Deşi nu ameliorează dependența de alcool, armurariul contribuie la refacerea ficatului, iar ceea ce este şi mai important constă ȋn faptul că planta susţine activitatea nervoasă, contribuind la redobândirea reflexelor şi a coordonării normale, diminuând tremurul membrelor şi alte simptome specifice bolii.
♣ Se bea 1 litru pe zi de infuzie combinată, în cure de 3 săptămâni, urmate de o pauză de 2 săptămâni.
Precauţii şi contraindicaţii
Armurariul este contraindicat copiilor, femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, persoanelor care au suferit de cancer indus de hormoni sau de alte afecţiuni produse de aceştia.
Este indicat ca planta să fie evitată de către persoanele alergice la muşeţel, crizanteme, gălbenele, anghinare, coada-şoricelului, margarete sau kiwi, întrucât pot produce reacţii alergice puternice, printre care şoc anafilactic.
Armurariul nu se va administra în acelaşi timp cu tratamentul pentru reducerea glicemiei. În cazul în care se urmează un tratament medicamentos, este recomandată părerea medicului, înainte de a folosi armurariu.
este valabnil numairajnit.
Da ,e minunat armurariul dar ,atentie ! Cine are tensiune este contra indicat .