Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

HUMUS de DOVLEAC – o gustare sănătoasă și sățioasă

Humusul de dovleac este o pastă nutritivă, perfectă pentru orice moment al zilei, în special la micul-dejun.

Aceasta rețetă de humus este foarte sănătoasă  și are o mulțime de beneficii pentru organism. Conține nutrienți care contribuie la un stil de viață sănătos, putând fi consumat și sub formă de gustare sățioasă.

Substantele nutritive importante din humusul de dovleac provin din:

  • Dovleac

Este bogat în proteine, caroten, calciu, fier, magneziu, fosfor şi vitaminele A, B1, B2, C şi PP. Favorizează  digestia alimentelor grele, nesănătoase, şi previne depunerea de grăsime.

Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, este anticancerigen și anti-diabetic, are foarte puţine calorii și este o sursă bogată de fibre care facilitează digestia și normalizează reglarea nivelului de lipide în sânge.

  • Năut

Este lipsit de colesterol sau grăsimi saturate. Totodată, este o sursă puternică de proteine, importantă în special într-o dietă vegetariană. Boabele de năut au și un efect preventiv în cazul acumulării de colesterol în vasele de sânge. În plus, reglează nivelul glicemiei în sange.

  • Tahini

Pasta de susan este bogată în grăsimi, majoritatea nesaturate, care au un efect pozitiv asupra organismului. Este bogată în proteine și este, de asemenea, o sursă foarte bună de calciu.

  • Ulei de măsline

Furnizează doar grăsimi sănătoase, majoritatea mononesaturate și foarte puține saturate. Astfel spus, uleiul de măsline este util în reglarea colesterolului și protecția inimii împotriva diverselor afectiuni.

  • Usturoi și suc de lamaie

Ambele sunt bogate în antioxidanți, care inhibă acțiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor organismului. Usturoiul și sucul de lămâie întăresc sistemul imunitar și ajută organismul să lupte eficient împotriva bacteriilor și a virusurilor.

Humus de dovleac – retetă

Ingrediente

  • 1 cană și jumătate cu piure de dovleac (fiert, copt)
  • 1 cană cu boabe de năut fierte
  • 1-2 căței de usturoi mărunțiți
  • 1-2 lingurițe sare
  • 4 linguri pastă de susan (tahini)
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 linguriță pulbere de scorțişoară (opțional)

Mod de preparare

Ȋn vasul unui blender se adaugă usturoiul, năutul, 1 linguriță de sare, tahini, uleiul de măsline, sucul de lămâie și scorțişoara.

Se pulsează pentru aproximativ 2 minute, după care se potrivește, după gust, cu sare și suc de lamaie. Se stropește cu ulei de măsline și se presară deasupra scorțişoară.

Mod de servire

Se servește humusul cu lipie integrală, cu crackersi, chipsuri de legume sau cu legume crude, ca țelină verde, ardei gras, castravete.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *