Stresul, greșelile de alimentație, infecția cu Helycobacter pilori, consumul de alcool, folosirea unor medicamente – toate sunt cauze ale apariției gastritei.
Netratată la timp, gastrita (o inflamație a mucoasei care protejează pereții stomacului) evoluează spre ulcer, care apare atunci când se formează o leziune, o eroziune în peretele stomacului, datorată sucurilor gastrice foarte acide.
Sucurile alcaline reduc aciditatea gastrică, reglează digestia și ‘’repară’’ epiteliile gastrice.
Printre acestea se numără și sucul de cartofi, un remediu pe cât de ‘’banal’’, pe atât de eficient.
Suc de cartofi roșii
Sucul de cartofi roșii are efecte miraculoase împotriva gastritei și ulcerului gastric.
Grație principiilor active din sucul proaspăt de cartofi, secrețiile acide se reglează sub aspect cantitativ, epiteliile gastrice se refac, eventualele nișe se vindecă accelerat.
Mai trebuie specificat, însă, că aceste efecte nu apar la toți pacienții, la această categorie de bolnavi efectele oricărui tratament variind foarte mult în funcție de tipologia individuală.
Cu toate acestea, procentajul de vindecări este unul încurajator.
- Tratamentul
Cartofii cu tot cu coajă se spală foarte bine sub jet de apă călduță și se pun, necurățați, în storcătorul electric centrifugal.
Se consumă 200 ml (1 pahar) de suc de cartofi roșii (în combinație cu suc de mere sau de morcov, pentru un gust mai bun), cu 60 de minute înainte de fiecare masă, de minimum 3 ori pe zi, în cure de 4-6 săptămâni.
Suc de cartofi
Dimineaţa, pe stomacul gol, se beau maximum 200 ml suc proaspăt de cartofi (cu tot cu coajă). După administrare, se recomandă repausul la pat timp de o oră.
Durata tratamentului este de 10 zile consecutiv.
Suc de cartofi cu miere
Se iau 4 cartofi medii, se spală foarte bine şi se dau pe răzătoarea mică, cu tot cu coajă. Pasta obţinută se stoarce într-un tifon pus în mai multe straturi.
Sucul de cartofi se amestecă cu 2 linguriţe de miere şi se bea imediat. Se recomandă repausul la pat timp de o jumătate de oră.
Tratamentul se face în două reprize: 10 zile administrarea sucului, 10 pauză. În această perioadă este bine să se reducă (dacă nu se poate chiar exclude) consumul de peşte şi de carne.