Pulberea din flori de soc (Sambucus nigra) amplifică rapid răspunsul sistemului imunitar la agresiunea viruşilor, tratează tulburările nervoase şi reglează problemele de digestie.
Florile de soc constituie materia primă pentru câteva preparate medicinale foarte eficiente, printre care şi pulberea.
Pulbere din flori de soc
Pulberea din flori de soc se obţine prin măcinarea florilor uscate ale plantei, cu râşniţa de cafea. Pulberea astfel obținută se depozitează în borcane de sticlă închise ermetic şi se păstrează în locuri reci, ferite de lumină.
Termenul de valabilitate al preparatului este de maximum 2 săptămâni, deoarece uleiurile volatile se evaporă rapid. Se administrează pe stomacul gol.
Luptă contra bronşitei şi sinuzitei
Pulberea din flori de soc reduce inflamaţia căilor respiratorii, ajutând la eliminarea secreţiilor în exces, stimulând local capacitatea naturală de apărare a organismului împotriva infecţiei. Previne şi combate excesul de mucus din organism, în special de pe căile respiratorii.
♣ Se administrează câte o linguriţă de pulbere de soc, de 4 ori pe zi, în cure de 14 zile, urmate de o pauză de o săptămână.
Vindecă infecţia gripală
Comisia guvernamentală germană de control a eficienţei plantelor medicinale (Comisia E) a confirmat proprietăţile terapeutice ale florilor de soc, cu privire la combaterea rinitei, faringitei, a laringitei sau a bronşitei produse de infecţia cu viruşi gripali din grupele A sau B. Cura cu pulbere de soc combate inflamaţia mucoaselor, reduce durerile de cap şi durerile musculare, amplificând tonusul psihic.
♣ Încă de la debutul infecţiei (usturime în gât, senzaţie de iritatie nazală, uşoare dureri de cap), se administrează câte o linguriţă (3 – 5 gr). de pulbere, de 4 ori pe zi, în cure de 14 zile. La nevoie, după o pauză de o săptămână, cura se poate relua.
Ameliorează tulburările nervoase
Administrate în paralel cu medicamente cu acţiune sedativă asupra sistemului nervos central (fenobarbital, morfină), florile de soc reduc spectaculos efectul tulburărilor nervoase induse de medicaţia psihotropă.
Mai mult, cercetările în curs de desfăşurare urmăresc punerea ȋn evidenţă a capacităţii principiilor active din florile de soc cu privire la reducerea dependenţei anumitor medicamente de sinteză.
♣ Se ia câte o linguriţă (3 – 5 gr.) de pulbere de flori de soc, de 3 ori pe zi, în cură de maximum o lună şi jumătate, urmată de o pauză de 3 săptămâni.
Combate digestia dificilă (constipaţie)
Prin stimularea peristaltismului digestiv şi pe cel intestinal în special, florile de soc pot fi de mare ajutor persoanelor sedentare, care se confruntă cu probleme de digestie. Administrate regulat, acestea au o eficienţă deosebită în combaterea atoniei digestive.
♣ Se ia câte o linguriţă de pulbere de flori de soc, cu 10 minute înainte de masă.
Întinereşte organismul
Asupra persoanelor de vârstă a doua şi a treia, cura cu pulbere din flori de soc reduce greutatea corporală, prin eliminarea excesului de apă şi a anumitor toxine din organism, ca de altfel, prin normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătăţirea digestiei şi a eliminării. Mai mult, a fost ȋnregistrată îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare în rândul persoanelor de vârstă a doua şi a treia. Printre rezultatele excepţionale ale curei se remarcă şi redobândirea tonusului psihic, prin redarea stării de optimism şi de voiciune.
♣ Se administrează câte 9 – 15 gr. de pulbere de flori de soc, zilnic, pe o perioadă de minimum 7 zile.
Precauţii şi contraindicaţii
Florile de soc vor fi administrate cu prudenţă pe perioada sarcinii şi a alăptării.
În cazul persoanelor cu sensibilitate digestivă, precum şi a celor care iau laxative şi diuretice de sinteză, administrarea socului se va face sub supraveghere medicală.