Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Florile de Salcâm – ”Balsam” Pentru Suflet. Remedii Dovedite în Sănătate

Din primele zile ale lunii mai, până la sfârșitul lunii iunie, floarea de salcâm ne răsfață cu parfumul minunat și dulce. Decorative și totodată comestibile, florile de salcâm se dovedesc o adevărată splendoare a naturii, cu atât mai mult cu cât acestea prezintă puteri terapeutice nebănuite.

Ce conțin florile de salcâm

În compoziția florilor de salcâm sunt găzduite uleiurile volatile, robinină, flavone, acacină, vitamine, minerale, precum și carotenoizi.

În scoarța salcâmului găsim fitotoxine, toxalbumine, glicozid silingina, taninuri de natură pirocatechinică, rezine, mucilagii, minerale și principii amare.

Întrebuințăm salcâmul ca afrodisiac, relaxant, aromatizant, antispasmodic și expectorant.

Plăcute atât la gust, cât și la miros, florile de salcâm s-au dovedit remedii dovedite în tratarea afecțiunilor ca neliniște, irascibilitate, epuizare fizică și intelectuală, insomnie și chiar disfuncții sexuale.

Preparatele din flori de salcâm sunt, în același timp, recomandate în tratamentul afecțiunilor digestive, precum și în combaterea crampelor musculare de natură nervoasă.

Flori de Salcam

Salcâmul tratează arsurile gastrice

Proprietăţile alcalinizante, antispastice, sedative și calmante recomandă florile de salcâm în tratamentul gastritelor hiperacide, ulcerului gastric și duodenal, precum și al arsurilor de stomac. Datorită proprietăților sale miraculoase, floarea de salcâm poate calma durerile gastrice în doar câteva minute.

♣ În tratamentul de lungă durată pentru gastrite și ulcer, respectiv, într-o cură de o lună de zile, consumați câte 1 linguriță cu pulbere de flori de salcâm înainte de fiecare masă. Puteți repeta cura după încă o lună de pauză.

♣ Pe termen scurt, preparați o infuzie din flori de salcâm, obținută dintr-o linguriță de flori de salcâm uscate și 200 ml apă fierbinte. Lăsați la infuzat 10 minute, strecurați și consumați ceaiul.

Remediu împotriva constipației

Dacă suferiți de constipație, apelați cu încredere la pasta din floare de salcâm, pe care o puteți obţine astfel:

Măcinați cât mai bine 10 linguri de floare de salcâm uscate și amestecați cu 5 lingurițe de miere, până la omogenizare. Din pasta obținută puteți consuma câte 1 lingură în fiecare dimineață, înainte de micul-dejun, timp de 2 luni.

Floarea de salcâm îndepărtează stresul

Efectele relaxante și calmante ale florii de salcâm elimină migrenele cauzate de stres.

♣ Apelați la cura cu ceai de floare de salcâm. Timp de o lună, beți  1 sau 2 căni de infuzie zilnic.

♣ O altă variantă în combaterea stresului stă în extractul din flori proaspete de salcâm: într-un borcan cu capac adăugați flori proaspete de salcâm, tocate mărunt, peste care veți turna miere – o lingură de flori la 3 linguri miere – și lăsați la macerat 20 de zile. Serviți câte 2 lingurițe, de 3 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.

Antitusiv natural

Uleiul volatil din floarea de salcâm, acacinina și robinina, prezintă proprietăți antitusive excelente.

Așadar, consumați infuzie din flori de salcâm, pe care o puteți îndulci cu miere din floare de salcâm. Serviți infuzia la o temperatură nu foarte ridicată.

Insomnia se tratează cu floare de salcâm

Pentru a combate insomnia, faceți o cură cu infuzie din floare de salcâm, timp de o lună. Puteți consuma floare de salcâm proaspătă, combinată cu 3 lingurițe de miere, sau, pur și simplu, o puteți adăuga în salatele de fructe.

În cazul în care doriți să beneficiați de proprietățile extraordinare al e florilor de salcâm și în anotimpul rece, le puteți înveli în pungi de hârtie, apoi în pungi de plastic, păstrate în congelator. Prospețimea va fi astfel menținută pentru o bună perioadă de timp, iar efectele curative ale florilor vor rămâne neschimbate.

Contraindicații

Înainte de începerea unei cure cu flori de salcâm, este recomandat sfatul unui fitoterapeut, în legătură cu cantitatea necesară de flori pe care o puteți consuma, în funcție de fiecare afecțiune în parte.

Floarea de salcâm este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor alergice la florile de salcâm și copiilor mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *