Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

FASOLE PĂSTĂI – 9 motive importante pentru care nu ar trebui să ne lipsească (tratamente)

Fasolea păstăi (Phaseolus vulgaris) este una dintre puţinele legume bogate atât în proteine, cât şi în fibre( solubile şi insolubile), constituind un aliment – medicament prea puţin cunoscut.

Păstăile galbene sunt bogate în flavonoide (substanţe cu efecte antiinflamatoare şi antioxidante), păstăile verzi sunt bogate în clorofilă (au acţiune depurativă, antitoxică), iar păstăile roşcate conțin  pigmenţi antocianici (au efecte antitumorale şi antioxidante puternice).

Cu cât fasolea păstăi are o colorație mai vie şi mai intensă, cu atât este mai puternică acţiunea sa terapeutică.

Pentru a beneficia de efecte pozitive asupra sănătăţii, se recomandă consumul unei porţii de fasole verde cel puţin 4 zile pe săptămână. Se comsuma fiartă rapid sau în abur.

Reduc şi stabilizează tensiunea arterială

Păstăile sunt un remediu natural excelent împotriva hipertensiunii, datorită magneziului şi potasiului pe care le conţin. Următorul tratament este util şi pentru prevenire complicaţiilor grave ale hipertensiunii, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

♣ Se consumă 240 gr. de fasole păstăi, zilnic, pe o perioadă de cel puţin o lună.

Tratează constipaţia

Fibrele alimentare insolubile din fasolea verde normalizează tranzitul intestinal. Acestea împing materiile reziduale din colon, curăță pereţii intestinului gros, refăcând flora intestinală.

♣ Se consumă 2 porţii (aproximativ 280 gr.), zilnic, până la ameliorare.

Scad colesterolul şi trigliceridele

Fibrele alimentare din păstăi scad nivelul grăsimilor şi al zahărului din sânge. Consumate zilnic, păstăile pot duce la o scădere a colesterolului negativ cu 10-20%.

♣ Se consumă 180 gr. fasole verde, zilnic, timp de 28 de zile.

Adjuvant în diabetul de tip II

Datorită substanţelor hipoglicemiante, păstăile scad glicemia prin acţiune directă, precum şi prin stimularea activităţii pancreasului.

♣ Se consumă o porţie de fasole verde, de cel puţin 3 ori pe săptămână.

Ameliorează astmul

Păstăile de culoare galbenă intensă sunt foarte bogate în betacaroten şi flavonoide, precum şi în vitamina C, prezentă, de altfel, în toate tipurile de fasole verde. Au efecte antiinflamatoare puternice asupra cailor respiratorii, reducând intensitatea reacţiei alergice.

♣ Se consumă câte 250 gr. de fasole păstăi, de 5 ori pe săptămâna, în cure de o lună.

fasole pastai.
Pastaile cresc imunitatea

Ameliorează simptomele reumatismului

Cura cu fasole păstăi este un bun adjuvant în osteoartrită, artrită reumatoidă. Vitamina A şi C, şi flavonoidele sunt antireumatice clasice naturale, iar cuprul în formă organică, asimilabilă, reduce semificativ simptomele reumatismului, în special durerea şi rigiditatea articulară (efecte durabile).

♣ Se consumă minimum 1,6 kg. de fasole păstăi săptămânal, în cure de 3-6 săptămâni.

‘’Medicament ‘’ de slăbit

Fasolea păstăi stimulează  tranzitul intestinal, are proprietăţi diuretice şi creează o senzaţie de saţietate durabilă, ajutând astfel la o scădere mai rapidă în greutate.

♣ Se consumă, zilnic, 240 gr. (o porţie mare) de păstăi, gătită cu puţin ulei, condimente şi ceapă verde – totul conţine mai puţin de 300 de calorii.

Reduc frecvenţa atacurilor de migrenă

Riboflavina (vitamina B2), siliciul organic şi flavonoidele din fasolea verde reduc frecvenţa atacurilor de migrenă, indiferent de natura lor.

♣ Se consumă o porţie, de cel puţin 4 ori pe săptămână.

Cresc imunitatea

Păstăile galbene sau verzi, cu pigmentaţii închise, roşiatice, conţin numeroase substanţe active – vitamine, flavonoide, antociani –  care stimulează producţia şi activează celulele sistemului imunitar. Cura este indicată îndeosebi celor sensibili la infecţii sau care au predispoziţii spre afecţiuni tumorale.

♣ Se consumă o porţie de fasole gătită la abur sau prin fierbere rapidă, măcar o dată la 2 zile.

Precauţii

Persoanele care suferă de litiază renală cu oxalaţi vor consuma fasole verde o dată pe săptămână, deoarece conţine  săruri ale acidului oxalic. În caz de dispepsie, predispoziţie spre meteorism, fasolea verde se va consuma condimentată cu plante carminative, precum fi cimbrul, busuiocul, chimenul, oregano.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *