Făina de lupin, obţinută prin măcinarea seminţelor de lupin curăţate, decorticate şi prăjite, reprezintă o sursă bogată de proteine de cea mai bună calitate.
Lupinul este o plantă cultivată în bazinul Mediteranean, ca floare ornamentală sau ca hrană.
Fructele lupinului cresc sub formă de păstaie, iar aceasta conţine aproximativ 5 seminţe (boabe), numite lupine.
Ideal pentru vegetarieni şi raw-vegani
Seminţele de lupin pot fi introduse cu succes în alimentaţie, conţinutul bogat de proteine (40) şi fibre alimentare (32%) recomandându-le ca înlocuitor de lactate şi de carne.
Seminţele conţin glucide, lipide, proteine, alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi, acizi organici, vitamine şi acizi graşi.
Lupinul este sărac în grăsimi, conţine un minimum de amidon şi are un indice glicemic foarte scăzut, ceea ce îl recomandă în alimentaţia persoanelor care doresc să slăbească.
Cum poate fi consumat
Una dintre cele mai simple modalităţi de a consuma lupin este sub formă de făină, care poate fi găsită la magazinele cu produse naturiste sau la magazinele specializate, din mediul virtual.
Făina de lupin este mai bogată în proteine vegetale decât făina de grâu, fiind recomandată în alimentaţia zilnică. Ea poate fi adăugată în:
→ Shake-uri proteice
→ Smoothie-uri care pot înlocui micul djun
→ Pâine de casă, brioşe, chec
→ Cerealele de dimineaţă
→ Tocăniţe
→ Dulciuri dietetice şi reţete raw-vegan
Beneficiile lupinului în alimentaţia zilnică
Bogată în fibre, însă lipsită de colesterol, făina de lupin nu are gluten şi nici iritanţi gastrici, contribuind la dezvoltarea bacteriilor benefice din corp (proprietăţi probiotice).
Tiamina din compoziţia seminţelor de lupin contribuie la metabolismul grăsimilor, menţinând funcţia sistemului nervos.
Acidul folic ajută celulele la metabolizarea proteinelor, în timp ce zincul întăreşte sistemul imunitar, reglând, de asemenea, activitatea funcţiei de reproducere.
Despre manganul din lupin s-a descoperit că neutralizează radicalii liberi, prevenind deteriorarea celulară, sprijinind dezvoltarea oaselor şi cartilajele sănătoase. Conţinutul de magneziu din lupin menţine sănătatea oaselor sănătoase, susţinând, totodată, funcţiile musculare.
De absorbţia fierului în organism este responsabil cuprul, un mineral care susţine funcţiile măduvei spinării şi creierului, întărind vasele de sânge.
Mai mult decât atât, consumul regulat de lupin ajută la scăderea hipertensiunii arteriale, rezistenţei la insulină şi nivelurilor mari ale colesterolului din sânge.
Făina de lupin combate obezitatea
Printre cele mai intresante beneficii aduse de lupin pentru sănătate constă în combaterea obezităţii şi sindromului metabolic.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Australia de Vest, pâinea cu lupin oferă o mai rapidă senzaţie de saţietate, menţinând plinătatea şi ţinând sub control apetitul la următoarele mese.
De asemenea, bogat în fibre solubile, lupinul contribuie la scăderea colesterolului total, fără a afecta colesterolul bun. Astfel, proteinele din făina de lupin modifică benefic profilurile plasmatice de lipide, totul prin stimularea celulelor hepatice de a prelua şi reduce colesterolul ‘’rău’’.
Pe de altă parte, arginina din lupin îmbunătăţeşte funcţiile vaselor de sânge, scăzând tensiunea arterială. Studiile recente au scos în evidenţă faptul că lupin reduce timpul de tranzit, pH-ul din colon, acţionând ca un pre-biotic, ceea ce duce la îmbunătăţirea sănătăţii intestinale.