Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Extractul de Merişor, un Veritabil Medicament Antiinfecţios

Atât frunzele, cât şi fructele merişorului (Vaccinum vitis idaea) sunt considerate veritabile medicamente antiinfecţioase, datorită bogăţiei de substanţe puternic antibacteriene şi antimicotice, precum şi substanţelor cu efect antioxidant.

Cea mai frecvent utilizată formă de administrare a fructelor şi frunzelor de merişor este extractul, prezent sub formă de comprimate, în farmaciile şi magazinele naturiste.

Tratează cistitele, inclusiv cele recidivante

Fructele şi îndeosebi frunzele de merişor conţin o colecţie de substanţe cu efect antibiotic, tratând cu succes infecţiile bacteriene de la nivelul vezicii urinare. Extractele de merişor sunt un ajutor de nădejde al antibioticelor de sinteză, în tratarea cistitelor, inclusiv a celor recidivante.

Pentru obţinerea unei eficiente maxime a tratamentului cu merişor, este foarte important ca urina pacientului să aibă un pH alcalin. Pentru aceasta, înainte cu 10 minute înainte de ingerarea fiecărei doze de merişor, se ia 1 vârf de cuţit de praf de bicarbonat alimentar, care are un efect puternic alcalinizant al urinei.

♣ Se iau câte 6 comprimate pe zi, în 3 reprize, în cure de 2-3 săptămâni, cu pauză de 1-2 săptămâni.

Tratează infecţiilor produse de bacteria Helicobacter pylori

În urma unui studiu făcut la Universitatea de Medicină din Massachusetts, Statele Unite, cercetătorii au descoperit că asocierea merişorului şi şovârfului (Origanum vulgaris), tratează într-un mod excepţional aceste infecţii (inhibă bacteria).

♣ În paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic, se iau câte 8 comprimante din fiecare plantă pe zi, în 4 reprize, timp de 14 zile.

Vaccinium_vitis-idaea
Merisorul, Remediu Antiinfectios

Normalizează tranzitul intestinal (diaree)

Frunzele merişorului conţin taninuri cu o puternică acţiune antibacteriană la nivelul intestinului, precum şi o acţiune astringentă, care ajută la normalizarea tranzitului intestinal. Următorul tratament este şi un bun adjuvant în enterocolite şi sindromul colonului iritabil.

♣ În tratamentul de urgenţă al diareelor acute, se iau 6 comprimate de merişor (doză şoc), continuând apoi cu 2 comprimate, de 3 ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.

Alungă tusea

Tratamentul cu merişor are efecte antiinflamatoare, antibiotice şi antivirale la nivelul gâtului, eliminând secreţiile suplimentare de la nivelul căilor respiratorii – efect expectorant.

♣ Se sug câte 4 comprimate pe zi, până la dizolvarea completă (nu se înghit imediat). Suplimentar, se face gargară cu infuzie combinată de merişor (ceai) prezentată într-unul din articolele anterioare.

Reduce hemoragiile menstruale abundente

Frunzele plantei conţin taninuri cu acţiune astringentă, care ajută la reducerea considerabilă a hemoragiei, precum şi a senzaţiilor specifice (de balonare, greutate în bazin, etc.). Ȋn cazul hipermenoreei, merişorul poate scurta durata ciclului menstrual (la jumatate), diminuând stările de devitalizare, anemie, slăbiciune.

♣ Se iau câte 6 comprimate pe zi, din prima zi a ciclului menstrual, până la oprirea completă a hemoragiei.

Contraindicaţii

Tratamentul intern cu merişor este contraindicat în sarcină (eventual, se face doar sub supravegherea medicului), precum şi persoanelor care suferă de constipaţie acută. De asemenea, preparatele pe bază de merişor sunt contraindicate persoanelor care suferă de obstrucţii ale tractului urinar sau de adenom de prostată (în aceste cazuri este necesar sfatul şi supravegherea medicului specialist).

Pentru a preveni diminuarea acţiunii dezinfectante la nivelul căilor urinare, comprimatele din merişor nu se vor administra concomitent cu medicamente care acidifică urina.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *