Avicenna, cel mai mare savant al întregii civilizații musulmane, considera dafinul (Laurus nobilis) unul din cele mai eficiente leacuri în cazuri de încordare nervoasă.
Și în prezent dafinul este folosit în medicina naturistă ca remediu eficient împotriva insomniilor, bolilor nervoase.
Planta conține:
Mircen – antiinflamator și analgezic; are efecte sedative ușoare și înlătură stresul
Linalool – are efecte sedative ușoare și înlătură stresul
Excitabilitate nervoasă crescută, insomnie
• Aroma de dafin înlătură perfect stările de stress, fiind un remediu cu efecte certe împotriva excitabilității nervoase crescute, insomniei. Pentru aceasta, se așează o crenguţă proaspătă sau uscată de dafin la capătul patului.
• Pentru un efect somnifer, se pune o crenguţă sau câteva frunze aromate şi sub pat, iar pe frunte şi pe ceafă se aplică câteva frunze înmuiate în prealabil, timp de 15 minute, în apă fierbinte.
Pernă cu dafin, contra insomniei
Împotriva insomniei ușoare, se recomandă perna cu plante medicinale.
Într-un săculeţ de pânză se introduc ace de brad, frunze de dafin, flori de muşeţel, levănţică, tei şi frunze de mentă; săculeţul se leagă şi se aşează seară pe pernă, în dreptul nasului.
Arderea frunzelor de dafin, contra insomniei
Se pun câteva frunze uscate într-un recipient de metal, apoi se aprind și se lasă să ardă mocnit timp de 10 minute. Alungă anxietatea, oboseala, insomnia, durerile de cap.
Boli nervoase
Băile cu dafin dau rezultate bune în boli nervoase. Ele sunt recomandate și pentru articulaţii dureroase, probleme ale vezicii urinare sau boli ginecologice.
Se ia 1 lingură de pulbere din frunze de dafin și se pune în 250 ml apă. Se lasă timp de 10 minute pe un foc slab, apoi se acoperă şi se infuzează 30 de minute.
Separat, se prepară o infuzie dintr-un pahar de coji de portocale, lămâi sau alte citrice naturale sau un pahar de crenguţe tinere cu ace şi conuri verzi de brad, pin sau molid, tocate mărunt şi opărite cu 700 ml de apă clocotită, după ce dă primul clocot.
Decoctul şi infuzia se toarnă apoi în apa din cadă (temperatura apei să fie de 36-37 de grade).
Îmbăierea durează 10-15 minute. O cură durează 10-14 zile şi se repetă după o pauză de 10 zile.