Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

DULCEAŢĂ de ARDEI IUŢI – savuroasă şi ideală pentru fripturi, peşte, brânzeturi, paste

Dulceaţa de ardei iuţi este un preparat inedit, care potenţează gustul altor mâncăruri.

Pentru a putea consuma dulceaţă de ardei iuţi, întreg aparatul digestiv (esofag, stomac, intestine, anus şi rect) trebuie să fie sănătos.

Altfel, poate cauza iritaţii, arsuri, alergii, hemoragii.

Deşi conţine zahăr, datorită cantităţii mici consumate la fiecare masă, dulceaţa de ardei iuţi nu reprezintă un pericol pentru organismul sănătos.

Dulceaţă de ardei iute – Reţetă

Această dulceaţă poate fi făcută doar din ardei iute sau 50% ardei capia – 50% ardei iute. Nu se recomandă, însă, dulceaţa foarte iute (cu 100% ardei iute), pentru că ardeiul iute, în cantitate mare, poate produce diferite afecţiuni, în special digestive.

Ingrediente (pentru 30 de porţii)

  • 2-3 ardei iuţi (aproximativ 80-90 g); se creşte sau se reduce cantitatea în funcţie de cât de iute este
  • 350 g ardei capia, roşu
  • 5-6 cm rădăcină de ghimbir proaspăt (8-10 rondele)
  • 380-400 g zahăr brut/ pudră din trestie de zahăr
  • 380-400 ml. oţet de  mere (de 5 grade)
Dulceata de ardei iute potenteaza gustul mancarurilor

Mod de preparare

– Ardeii capia se curăță de cotor şi seminţe, se spală şi se toacă mărunt. Se pot tăia pe jumătate (pe lungime) şi apoi rondele pe lăţime.

– Ardeiul iute se taie în două, se îndepărtează seminţele şi vinişoarele, se spală şi se toacă mărunt. Pentru a evita neplăcerile cauzate de ardeiul iute, se utilizează mănuşi de protecţie (mănuşi chirurgicale, de la farmacie).

– Se toacă şi ghimbirul şi se adaugă peste ardei.

– Se pune oţetul la fiert, într-un vas, se adaugă zahărul şi se amestecă cu o lingură de lemn, până când se topeşte. Amestecul se lasă pe foc mic, timp de 10-15 minute, pentru a  se îngroşa şi transforma în sirop. Nu se acoperă cu capac. Oţetul cu zahărul se fierbe într-o încăpere bine aerisită, deoarece aerul poate deveni înnăbuşitor, din cauza mirosului puternic.

– În continuare, se adaugă ardeii capia, ardeii iuţi şi ghimbirul. Amestecul se lasă pe foc pentru aproximativ 30-40 de minute sau până când se obţine consistența dorită. În tot acest interval de timp, recipientul se ţine pe foc mic şi se acoperă cu capac cu orificiu pentru evacuare abur.

Se lasă la răcit şi se pune în borcane, care se închid ermetic.

Mod de servire

Dulceaţa de ardei iuţi se poate servi ca sos pentru friptură şi alte preparate din carne, peşte, brânză, omletă, paste, tocăniţe şi nu numai, în funcţie de preferinţe.

9 comentarii

  1. ACEASTA DULCEATA ESTE FOLOSITA CA SOS LA MANCARURI ,FIIND PREA CONDIMENTATA …DE CE O NUMIT DULCEATA ???

  2. Pt a consuma dulceata de ardei iuti trebuie sa fii sanatos! Daca nu vrei sa mai fii(din toate punctele de vedere), si vrei sa ajungi prost cu sistemul digestiv, ia-te dupa toti amatorii!! Abia cand nu mai ai sanatate incepi s o apreciezi! Nu va luati dupa toate mustele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *