Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Detoxifiere cu Ceai de Gălbenele

Pe lângă aroma parfumată și delicată, ceaiul de gălbenele (Calendula officinalis) acționează benefic asupra sănătății organismului, datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, antiseptice, cicatrizante și antiparazitare. 

Compoziție 

Elementele active prezente în gălbenele acționează în mod miraculos în întregul corp. Planta medicinală conține betacaroten, vitamina C, steroli, flavonoide, tanini, saponine, substanteterpenice și ulei volatil, florile gălbenelelor beneficiind de proprietăți imunostimulente.

Ceai de gălbenele –  Mod de preparare

Ceaiul de gălbenele, antiinflamator, antibacterian și imunostimulent pe măsură, îl puteți prepara din 2 lingurițe de floare uscată sau 1-2 pliculețe, adăugate în 200-300 ml apă clocotită, lăsând la infuzat 10 minute.

În uzul intern, ceaiul de gălbenele se servește călduț și poate fi îndulcit cu 1 linguriță de miere.

Pentru uz extern, ceaiul de gălbenele se lasă la răcit și se aplică sub formă de comprese pe zonele afectate.

Beneficiile ceaiului de gălbenele

  • Întărește sistemul imunitar

Proprietățile antimicrobiene și antifungice recomandă ceaiul de gălbenele pentru curățarea organismului de infecții, efectul său antiseptic întărind sistemul imunitar.

Betacarotenul din gălbenele luptă eficient împotriva bacteriilor și virusurilor, ținând, astfel, la distanță, răcelile de sezon. Mai mult decât atât, ceaiul de gălbenele a fost înzestrat cu capacitatea de a preveni procesele inflamatorii din corp, reducând riscul de artrită reumatoidă sau alte afecțiuni ce țin de sistemul osos.

  • Previne arsurile stomacale

Dacă suferiți de afecțiuni gastrointestinale, precum indigestie, gastrită sau ulcer peptic, consumați cu încredere ceai de gălbenele. Acesta previne arsurile stomacale survenite în urma meselor copioase și prezintă efect benefic în tratarea afecțiunilor ce țin de tractul urinar.

  • Reglează ciclul menstrual

Flavonoizii cu efect antiinflamator din gălbenele ajută la reglarea ciclului menstrual și ameliorează crampele abdominale, specifice sindromului premenstrual.

1193683411
Ceai de Galbenele
  • Calmează durerile din gât

Uleiurile volatile prețioase din compoziție ajută la scăderea inflamației, protejându-ne de bronșită și calmând durerile în gât.

Sub formă de gargară, ceaiul de gălbenele este util celor care suferă de gingivită, diminuând, în același timp, afecțiunile cavității orale.

  • Efect detoxifiant

Consumat zilnic, ceaiul de gălbenele are efect detoxifiant, eliminând, astfel, toxinele nocive din organism. Pe lângă favorizarea scăderii în greutate, ceaiul de gălbenele consumat zilnic protejează ficatul, vezica urinară și alte organe interne ale organismului.

  • Ameliorează durerile de stomac

Consumați infuzie de gălbenele combinată cu puțină miere de salcâm, pentru a calma durerile de stomac, greață, gastrită și colicile.

  • Menține tenul curat

Aplicarea compreselor sau pliculețelor de ceai de gălbenele pe zonele afectate de acnee, ajută la reducerea inflamației și roşeţei, calmând iritațiile, sprijinind vindecarea rănilor mici și ajutând la estomparea urmelor asociate cu acneea.

Previne formarea ridurilor, lăsând un aspect al pielii mai luminos, vindecă tăieturile și cicatricile, precum și înţepăturile de insecte sau iritațiile. Pentru scalpul uscat, cu tendință spre mătreață, se recomandă, de asemenea, ceaiul de gălbenele.

Precauții și contraindicații

Ceaiul de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate și care alăptează. Persoanele care urmează un tratament pe bază de sedative sau hipotensoare nu trebuie să consume ceai de gălbenele, întrucât substanțele plantei au tendința de a amplifica efectul medicamentelor.

Un consum de peste 15 grame zilnic de gălbenele, administrate intern, pot încuraja puseurile de hipotensiune, îndeosebi la bătrâni și femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *