Afinele (Vaccinum myrtillus) sunt fructe bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi.
Studiile au demonstrat că afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele. Substanţele pe care le conţin neutralizează radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism.
Substanţele vindecătoare (pigmenţii care dau culoarea albastră-închisă afinelor şi care au, totodată, şi un efect puternic antioxidant) se găsesc şi în afinele uscate.
Afine – compoziţie chimică
Afinele conţin mirtilină, flavonoide, taninuri, glucide, caroten, pectine, antioxidanţi (vitamina C şi resveratrol), grupul vitaminelor B şi numeroşi acizi organici.
Afinele uscate
Se pot obţine casnic, prin uscare în uscătoarele speciale electrice – care se găsesc în marile magazine de electrocasnice.
Uscarea fructelor de afin se face şi la soare, aşezate pe un singur rând, nesuprapuse, pe rame cu plasă de sârmă galvanizată (sau inox), tăvi de teflon sau material plastic, în spaţii aerisite şi bine ventilate.
Uscarea doar la soare de multe ori nu este suficientă – de aceea se continuă pe cale artificială, în cuptorul aragazului, cu uşa întredeschisă, sau în cuptoare electrice cu convecție, când se setează temperatura la 70-80 grade Celsius.
Fructele uscate se pun în pungi de hârtie, păstrate în locuri întunecoase şi reci.
Decoct de afine uscate – Reţetă
Într-un vas din inox sau emailat, cu 500 ml. apă, se adaugă 4 linguri de afine uscate. Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 30 de minute. La final, se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau prin vată medicinală, umectată cu puţină apă. Se ȋndulceşte cu miere.
Administrare
Se beau câte 2 ceşti de decoct pe zi, în cure de 21 de zile.
Recomandări terapeutice
♣ Afecţiuni ale ochilor: acuitate vizuală scăzută; fotofobie (greutatea ochiului de a se acomoda cu lumina); retinopatie diabetică; tratament de întreţinere după intervenţii chirurgicale oculare
♣ Bolile inimii: protector şi coronarodilatator al miocardului; sechele după infarctul miocardic şi cerebral; regulator al tensiunii arteriale
♣ Creşterea rezistenţei vaselor sanguine, în bolile aparatului circulator periferic: fragilitate capilară, telangiectazie (capilare dilatate), venectazii (vene dilatate)
♣ Diaree acută sau cronică nespecifică
♣ Imunostimulator (se beau câte 2 căni pe zi)
♣ Ateroscleroză cerebrală (se beau câte 2 căni pe zi)
♣ Hipoglicemiant (se beau câte 2 căni pe zi).