Studiile arată că în corpul uman cantitatea de siliciu scade odată cu vârsta.
Acest fenomen are o contribuţie decisivă la ceea ce numim îmbătrânirea organismului.
Mai exact, pe măsură ce scade procentul de siliciu organic din corpul nostru, apar fenomene cum ar fi rigidizarea şi sclerozarea vaselor de sânge, mai ales a arterelor.
Coada-calului conţine cea mai mare cantitate de siliciu organic asimilabil
Coada-calului este planta cu cea mai mare cantitate de siliciu organic asimilabil.
Sub acţiunea siliciului organic, asimilat prin cura cu această plantă, vasele de sânge îşi vor recăpăta, măcar parţial, elasticitatea şi rezistenţa.
Tratamentul cu coada – calului
Cura cu coada-calului previne şi tratează arterioscleroza (întărirea şi îngustarea arterelor, respectiv a vaselor de sânge).
Tratamentul cu pulbere de coada-calului este foarte eficient şi în hipertensiune, ca de altfel, în bolile de inimă (conţinutul ridicat de potasiu al acestei plante este un argument în plus în acest sens).
- Se administrează 2-3 linguriţe de pulbere de coada-calului pe zi, pe stomacul gol, în cure de 2-3 luni. Curele vor fi urmate (obligatoriu) de 30-45 de zile de pauză, pentru a da timp organismului să elimine eventualul exces de siliciu.
Cum se obţine pulberea de coada-calului
Pulberea se obţine prin măcinarea plantei uscate (părţile aeriene ale plantei ) cât mai fin, cu râşniţa electrică. Se păstrează în borcane de sticlă, închise ermetic.
Observaţii importante
– Această plantă este disponibilă în orice farmacie sau magazin naturist. Este bine să cumpărăm coada-calului doar de la surse autorizate, pentru că, alături de cele două specii bune (Equisetum arvense şi E. maxima), există şi altele otrăvitoare (E. palustre este cea mai frecventă), care nu se folosesc intern.
– De asemenea, pentru ca această plantă de leac să fie eficientă, trebuie să nu fie mai veche de 2 ani, iar tulpinile uscate să aibă o culoare verde pronunţată, şi nu gălbuie sau brună.
Precauţii, contraindicaţii
Coada-calului este contraindicată în sarcină, alăptare. Nu va fi administrată concomitent cu suplimentele care conţin vitamina B1, deoarece inhibă absorbţia acestei vitamine. Este foarte importantă respectarea pauzelor între cure. În cazuri rare, coada-calului poate irita tractul digestiv, astfel că persoanele care se ştiu cu probleme vor consuma cu precauţie, la început, această iarbă de leac.