Ridichile de lună sunt alcătuite din aproximativ 90% apă, restul fiind constituit dintr-un amestec puternic de vitamine, minerale și diverse principii active.
Sunt foarte bogate în vitamina C, o legătură de ridichi asigurând mai mult de un sfert din necesarul zilnic.
Ridichile roșii conțin și cantități mari din vitaminele complexului B (B1, B2, B6, B9), vitaminele A sau E.
Conțin, de asemenea, potasiu, magneziu, cantităti mici de fier, mangan și cupru biologic.
Substanțele care le dau mirosul ușor ȋnțepător și gustul picant sunt un puternic antibiotic, detoxifiant și antioxidant.
Protejează rinichii
Substanțele diuretice naturale existente în ridiche spală, pur și simplu, sărurile care se aglomerează și duc la formarea pietrelor la rinichi, mai exact, oxalații și urații.
Consumate zilnic, ridichile previn formarea sau refacerea pietrelor la rinichi.
Totodată, sulforafanii conținuți de ridiche antibiotice naturale, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea infecțiilor rinichilor și ale căilor urinare, reducând inflamația, usturimea și senzațiile de jenă la urinare.
Din aceste motive, în perioada de primăvară, când infecțiile renale și urinare recidivează adesea, este recomandată din plin o cură cu ridichi, pentru prevenirea acestor afecțiuni.
Cura cu ridichi împotriva bolilor de rinichi
Pentru a se preveni formarea sau refacerea pietrelor la rinichi, se consumă 100 de grame de ridichi (4 ridichi mari și cât mai proaspete), de 2 ori pe zi.
Durata unei cure de ridichi este de minimum 3 săptămâni, limită maximă neexistând.
Ridichile nu se curață de coajă. Pot fi consumate simple, tăiate felii și presărate cu puțină sare, suc de lămâie și ulei de măsline, ori adăugate în salată.
Sucul de ridichi roșii
Sucul de ridichi roșii este un leac foarte eficient și ușor de tolerat de tubul digestiv. Este indicat împotriva pietrelor la vezică biliară și pietrelor la rinichi.
- Calculii nu se mai dezvoltă și sunt mărunțiți dacă se beau, de 3 ori pe zi, 6 linguri cu suc de ridichi roșii.
Sucul obținut prin centrifugare se consumă în amestec cu cel de morcov, în proporția de 1:10. Se administrează imediat după stoarcere, deoarece viteza sa de oxidare este foarte mare.
Precauții, contraindicații
Ridichile se consumă cu precauție de către persoanele cu cu digestie sensibilă, cu predispoziție către gastrită hiperacidă sau dischinezie biliară hipertonă. Sunt contraindicate în afecțiunile digestive acute (gastrită, diaree, colită).