Ceaiul de pătrunjel verde promite tratarea tensiunii ridicate, depresiei, nervozității, infertilității, durerilor menstruale, picioarelor umflate, împrospătarea respirației și îndeosebi, tratarea și prevenirea bolilor de rinichi.
Nelipsit din bucătăria românească, pătrunjelul poate fi folosit atât ca aliment, cât și ca medicament pentru detoxifierea organismului. Mai mult, datorită conținutului de vitamina C și B12, acesta întărește imunitatea și previne bolile degenerative, precum cancerul sau boala Parkinson.
Ceaiul de pătrunjel – multiple beneficii pentru sănătate
Bogat în provitamina A, vitamina C (de 3 ori mai mare decât în lămâie), fier, potasiu, ceaiul de pătrunjel stimulează imunitatea, alinând, totodată, umflăturile provocate de luxații.
Luteolina din pătrunjel, unul dintre cei mai puternici antiinflamatori naturali, joacă un rol important în prevenirea artritelor, osteoartritelor și afecțiunilor articulare. Conținutul bogat în fier recomandă ceaiul de pătrunjel în caz de anemie feriprivă, în timp ce calitățile diuretice prezintă efecte benefice în tratamentul infecțiilor urinare și a litiazei renale (pietre la rinichi).
Pătrunjelul blochează reabsorbtia sodiului și a potasiului, ceea ce se demonstrează a fi un fenomen benefic în prevenirea formării de pietre la rinichi, prevenirea retenției de apă și calmarea spasmelor.
Ceaiul de pătrunjel, indicat în dietele de slăbire
Nutriționiștii recomandă ceaiul de pătrunjel în dietele de slăbire, întrucât ajută la dizolvarea grăsimilor și stimulează metabolismul. Pentru reducerea apetitului și calmarea senzației de foame, este recomandat consumul unei căni de ceai de pătrunjel, pe stomacul gol.
Mai mult decât atât, pătrunjelul și-a demonstrat eficacitatea și în prevenirea senzației de amețeală sau de leșin, cauzate de scăderea bruscă a glicemiei, prin capacitatea uimitoare de reglare a nivelului de zahăr din sânge.
Cum se prepară ceaiul de pătrunjel
Se ia un mănunchi mare de pătrunjel verde, se spală bine, se usucă într-un prosop de bucătărie, se taie mărunt și se pune la fiert în 2 litri de apă de apă de izvor sau apă plată. După ce apa începe să clocotească, amestecul se fierbe timp de 10 minute. Se lasă la răcit, se filtrează, se depozitează într-o sticlă și se păstrează la frigider, însă nu mai mult de 2 zile.
Mod de administrare
Pentru că ceaiul de pătrunjel poate avea un gust ușor amar, se poate îndulci cu puțină miere și se poate aromatiza cu 1 – 2 feliuțe de lămâie.
Doza zilnică recomandată pentru adulți este de 200 ml. ceai de pătrunjel pe zi, după masă (se va observa încă de la primul consum cum sarea și toxinele vor fi elimante prin urină), timp de 14 zile.
Pentru curățarea rinichilor și detoxifierea căilor urinare, se va bea un pahar de ceai de pătrunjel, dimineața, pe stomacul gol, într-o cură ce va dura 40 de zile.
♣ Ceaiul va fi scos din frigider cu o jumătate de oră înainte de servire și ținut la temperatura camerei
♣ Pentru a-și îndeplini datoria de medicament, ceaiul de pătrunjel va fi administrat la aceeași oră, în fiecare zi
♣ În curele de slăbire, se va bea cu 30 de minute înainte de masă, pentru calmarea senzației de foame.
Contraindicații
Ceaiul de patrunjel consumat în exces poate provoca tulburări digestive. De asemenea, este contraindicat femeilor însărcinate (și celor care alăptează), deoarece poate provoca avort spontan.