Hrănitor și întăritor, laptele de capră este mai sănătos decât cel de vacă, compoziția sa bogată în substanțe benefice ajutând la prevenirea anemiei, demineralizării oaselor și îmbunătățirea asimilării în organism a unor minerale precum fierul, calciul, fosforul și magneziu.
Proprietățile vindecătoare ale laptelui de calciu se datorează conținutului bogat de calciu, vitamina D, fosfor, proteine, riboflavină, potasiu și triptofan.
Una dintre cele mai importante diferențe între laptele de vacă și cel de capră este compoziția și structura grăsimii.
Laptele de capră, mai sănătos ca cel de vacă
În laptele de capră, globulele de grăsime sunt de 5 ori mai mici, fiind dispersate uniform, ceea ce asigură o amestecare omogenă a grăsimii în întreaga cantitate de lapte.
În comparație cu cel de vacă, laptele de capră are un conținut mai ridicat de acizi grași cu lanț scurt. De asemenea, eter glicerolul, foarte important în nutriția nou – născuților, se găsește în cantitate mai mare, în timp ce acidul azotic este prezent în cantitate mai mică, ceea ce ajută semnificativ la prevenirea apariției sindromului de ficat gras.
În ceea ce privește conținutul de colesterol, se încadrează între 14 – 17 mg./l lapte la vacă și între 11 – 25 mg./l lapte la capră.
Elixir pentru sănătatea copiilor și adulților
Laptele de capră este un elixir pentru sănătatea copiilor și adulților. Dulce, gras și hrănitor, laptele de capră are proprietăți miraculoase pentru sănătate, oferind o stare bună de spirit (optimism), alungând depresia, protejând organismul de boli și întărind sistemul imunitar.
Pentru că laptele de capră are gustul și compoziția cea mai apropiată de laptele matern, este preferat de copii în defavoarea laptelui praf sau laptelui de vacă.
Cura miraculoasă cu lapte de capră
Cura cu lapte de capră poate fi ținută preventiv, pentru tratarea sau chiar stagnarea anumitor afecțiuni.
Se bea câte o cană de lapte cât mai proaspăt, în fiecare zi, în cure de 14 – 90 de zile. Pentru un gust mai plăcut și un plus de sănătate, poate fi amestecat cu miere de albine.
În oale de lut, laptele de capră rezistă până la 3 zile, însă chiar dacă ‘’se prinde’’, acest elixir alb își păstrează calitățile și proprietățile vindecătoare.
Dacă știți că laptele este sigur de țară și provine de la animale sănătoase, îl puteți consuma crud, sau pasteurizat, pentru prevenirea infecțiilor cu diverse bacterii.
Ce previne sau tratează cura cu lapte de capră
Pe lângă fortificarea organismului și întărirea imunității naturale în cazul anemiei, cura cu lapte de capră este indicată pentru combaterea stărilor depresive, vindecând organismul de TBC și reglând nivelul hormonilor din organism.
Previne osteoporoza, hipertensiunea arterială și cancerul de colon, fiind totodată eficient în diete și cure de slăbit, datorită conținutului scăzut de calorii.
Tratează astmul, eliminând durerile de cap, combătând eficient depresia și reducând simptomele sindromului premenstrual.
Stimulează imunitatea
Laptele de capră stimulează imunitatea, protejând organismul de boli și infecții ale aparatului respirator sau boli de plămâni.
Se consumă lapte de capră cu o linguriță de miere, pe o perioadă de o lună.
Combate sterilitatea
Pentru combaterea sterilității, atât la femei, cât și la bărbați, se va consuma câte o cană de lapte de capră dimineața și una seara, în care s-au adăugat 2 linguri cu suc de năpraznic. Se ține o cură de 49 de zile.
Contraindicații
Laptele de capră va fi consumat cu prudență de către persoanele hipertensive, cu probleme hepatice sau obeze, în aceste cazuri fiind necesar avizul medicului înainte de începerea curei.
Nu am asa ceva !
Nu fumez nu am fumat niciodata !