Rășina de brad se acumulează pe trunchiul arborelui, în locul unde acesta a fost rănit, ea având un rol de dezinfectant și de cicatrizant.
Acest ‘’clei’’ cu care arborele își ‘’unge rănile’’ a fost folosit ȋncă din Antichitate pentru oblojirea și spălarea rănilor, dezinfectarea arsurilor, a plăgilor și eczemelor de tot felul.
Recoltarea rășinii de brad
Se recoltează de pe orice traseu turistic montan care străbate o pădure de brad.
Se desprinde de pe trunchi cu multă grijă, cu ajutorul unui cuțitaș, doar de acolo unde stratul este gros și nu este necesară răzuirea trunchiului, pentru a nu-l răni și mai rău, și pentru a nu lua și bucăți de scoarță care ulterior vor complica procesul preparării.
Rășina se poate depozita în pungi de plastic, dar nu mai mult de câteva zile, deoarece le va dizolva, sau în cutii metalice, în cazul în care se va ține o perioadă de timp mai lungă – termenul său de valabilitate este de 3-4 ani.
Angină pectorală
Se pun la încălzit, pe foc mic, 5 linguri de ulei de măsline. Se adaugă o bucățică de răşină cât buricul degetului mare și se lasă pană se dizolvă complet, amestecând încontinuu.
Se lasă să se răcească complet, apoi se unge zona din dreptul inimii. Pentru prevenirea atacurilor de angină, tratamentul trebuie urmat o dată pe zi, timp de 1 lună.
Dureri de spate, sciatică
Se prepară un amestec din 50 g de răşină de brad, 50 ml. de votcă și 50 ml. de ulei de măsline. Se introduc ingredientele într-un recipient, de preferat din sticlă de culoare inchisă. Vasul se acoperă și se lasă la macerat conținutul timp de 1 săptămână, într-un loc ferit de lumina soarelui.
Cu această tinctură se frecționeaza zonele inflamate sau dureroase, seara, înainte de culcare, după care se ȋmbracă o pijama din bumbac. Tratamentul nu are restricție de timp. Dacă se constată o intoleranță ce se manifestă prin înroșirea sau inflamarea pielii, se întrerupe tratamentul.
Negi
O bucățică de rășină se pune pe locul afectat și se acoperă cu un plasture care să o fixeze. Rășina se lasă să acționeze pentru 24 de ore, după care se schimbă. Tratamentul se face 7 zile la rând.
Tinctură din răşină de brad
Reţetă:
50 g răşină de brad, 50 ml. de votcă şi 50 ml. de ulei de măsline se amestecă şi se introduc într-un recipient, de preferat din sticlă de culoare închisă. Vasul se acoperă şi se lasă la macerat timp de 1 săptămână, într-un loc ferit de lumina soarelui.
Utilizare
- Amigdalită
Se face gargară cu 2 lingurițe de tinctură dizolvată ȋn puțină apă. Această procedură este recomandată şi ȋn faringită, traheită, faringo-amigdalită, etc.
- Răni
Se aplică tinctura folosind un tampon de vată, cu care se ȋnmoaie locul afectat, curățat bine in prealabil.
- Eczeme infecțioase uscate
Se pun comprese cu tincture, timp de un sfert de oră, pentru a ȋnmuia tegumentele, dupa care se lasă să se usuce.
Un plasture cu răsină de brad pus pe o rana care are infectie va curata si vindeca foarte repede acea rana.