Afecțiuni localizate la nivelul aparatului locomotor și la nivelul cordului, reumatismele reprezintă cauza leziunilor inflamatoare sau degenerative ale țesuturilor conjunctive. Se pot distinge mai multe tipuri de suferințe reumatice: reumatism articular inflamator, reumatism articular degenerativ și reumatism abarticular.
Exceptând infecția streptococică, factorii favorizanți reumatismului articular reprezintă, în majoritatea cazurilor, condițiile de viață, ca munca solicitantă, ce presupune eforturi fizice excesive, locuința umedă și rece, și nu în ultimul rând, poluarea atmosferei, îndeosebi în zonele intens industrializate.
Pentru toate aceste boli, sunt recomandate speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative și repulsive local. Iată câteva modalități prin care puteți trata și îngriji reumatismul:
Tratamente pentru uz intern
♣ Scoarța de salcie
Încă din cele mai vechi timpuri, în bolile reumatice se foloseau doar două medicamente, prima fiind colchicina, extrasă din brândușa de toamnă, și aspirina, extrasă din scoarța de salcie.
Pentru tratamentul intern al reumatismului, se recomandă scoarța de sălcie, în compoziția căreia se găsesc heteroide de natură salicilică, și care poate fi consumată sub formă de decoct. Adăugați două linguri de scoarță mărunțită la o cană cu apă. Obișnuiți să beți 3-4 căni pe zi, ținând cure lunare, de 3 săptămâni.
De asemenea, puteți folosi și pulberea de scoarță de salcie, consumând câte o linguriță de 3 ori pe zi.
♣ Infuzii din flori de soc
Infuziile din flori de soc prezintă efecte benefice în eliminarea toxinelor prin diureză și prin sudație puternică. Se obțin prin adăugarea unei lingurițe sau două la 250 ml apă clocotită.
♣ Decoct din amestec format din flori de soc
Diuretic și sudorific, decoctul din flori de soc conține frunze de frasin și mesteacăn, herba de coada-calului, rădăcini de lemn dulce (antiinflamatoare), teci de fasole, fructe de ienupăr (dezinfectant și diuretic) și scoarță de salcie (febrifug și analgetic).
Adăugați o lingură de amestec la 200 ml apă și lăsați să fiarbă 2 minute. Se infuzează 15 minute, servindu-se 3 căni zilnic.
♣ Decoct din rădăcină de tătăneasă și scoarță de salvie
Adăugați 10 grame de plante la 200 ml apă și fierbeți amestecul 10 minute. Se infuzează timp de 20 de minute, servind câte 2-3 căni pe zi, cura având ca durată 2-3 săptămâni.
Remedii pentru uz extern
♣ Pentru a trata suferințele reumatismale în mod naturist, folosiți comprese calde cu infuzie de sulfină, tătăneasă și coada-calului
♣ În tratamentul extern, fitoterapia recomandă băi generale cu plante, luate separat sau în amestec, în care puteți folosi frunze de frasin, mentă și ştevie, fructe de ienupăr și castan sălbatic, flori de fân, muguri de pin, rădăcini de tătăneasă, făină de muștar negru și scoarță de salcie
♣ Apiterapia recomandă, în tratamentul extern, cataplasma, obținută din două linguri cu polen uscat și mărunțit, pe care îl veți amesteca cu 100 ml ulei vegetal. Fierbeți amestecul obținut la foc mic, timp de 5-10 minute, până veţi obține o consistenţă cremoasă, ca o pastă, pe care o veți aplica pe zona dureroasă, lăsând-o să acționeze peste noapte.
♣ Recomandate sunt și masajele cu unguent de gălbenele, lumânărică, tătăneasă și venin de viperă.
Sa-l combatem ,nu sa-l ingrijim.
Da coaja de salcie este remediu !