Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) a fost folosit din Antichitate ca plantă medicinală, rituală şi condimentară.
Principalele substanţe active prezente în frunzele plantei sunt uleiurile eterice, care conţin în special cineol, borneol şi camfor, precum şi tananți.
Totodată, în frunze se găsesc flavonoide libere şi glexozidate, triterpene şi steroizi.
Cu această plantă condimentară şi medicinală putem obţine câteva preparate speciale, pe care le putem face cu uşurinţă acasă:
Vin de rozmarin
Vinul de rozmarin activează circulaţia sângelui (util în mâini şi picioare reci), înviorează şi conferă un plus de energie, având, totodată, o acţiune uşor afrodiziacă.
Reţetă
Se aleg câteva crenguţe de rozmarin cât mai proaspete, care se introduc într-un borcan de sticlă – cu capacitatea de aproximativ 750 ml. Se toarnă deasupra 0,7 l. vin alb de bună calitate, umplând borcanul până la gură.
Recipientul se închide ermetic şi se aşează apoi pe un pervaz, în bătaia soarelui, timp de 7-14 zile, agitându-se periodic. La final, vinul de rozmarin se strecoară, presând bine plantele printr-un tifon curat. Pus în frigider, rezistă câteva săptămâni.
Administrare
Se bea la nevoie, sau, dacă se doreşte, se poate face o cură. Se iau 2-3 paharele de vin, zilnic, timp de 2-3 săptămâni.
Pulbere de rozmarin
Pulberea de rozmarin este utilă împotriva hipotensiunii şi pentru stabilizarea tensiunii arteriale.
Reţetă
Frunzele de rozmarin uscate se macină fin, într-o râşniță de cafea. Se păstrează în vase închise ermetic, pentru a nu-şi pierde aroma.
Administrare
Se iau 2-3 linguriţe de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol, în trei reprize: dimineaţa, la prânz şi seara. O cură ţine minimum 14 zile.
Tinctură de rozmarin
Tinctura de rozmarin are efecte foarte bune contra asteniei şi a stării de slăbiciune, fiind recomandată şi pentru întărirea memoriei.
Reţetă
Se prepară o tinctură din 10-15 linguri de pulbere de rozmarin, 1 pahar de alcool rafinat şi 1 pahar de apă. Componentele se amestecă bine şi se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se strecoară. Preparatul obţinut se pune în sticluţe bine închise, care se ţin la loc întunecos.
Administrare
Contra asteniei şi a stării de slăbiciune – se ia câte 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, diluată într-un pahar de apă, pe stomacul gol, timp de 1-3 săptămâni.
Pentru întărirea memoriei – se ia, dimineaţa şi seara, 1 linguriţă diluată într-un pahar de apă, pe stomacul gol, în cură de 4 luni.