Porumbul este una dintre puţinele vegetale care îşi păstrează peste 60% dintre substanţele nutritive, vitamine şi aminoacizi, după tratamentul termic.
O cură de 15-25 de zile cu porumb poate fi foarte benefică pentru sănătate. Acesta are o mulţime de calităţi nutrive de care ar trebui să profităm la maximum, în special în timpul sezonului.
O bună modalitate pentru a beneficia de efectele terapeutice ale acestui medicament natural este porumbul copt. Iată o reţetă sănătoasă, delicioasă şi uşor de preparat:
Porumb copt – Rețetă sănătoasă
Înainte de toate, alegeţi porumbul cu un miez lăptos, cu frunze de un verde intens şi ataşate ferm de capătul ştiuletelui.
Curăţaţi porumbii de frunze, însă fără a le rupe de pe ştiulete. Îndepărtaţi mătasea de porumb, după care acoperiţi la loc porumbul cu frunzele şi adăugaţi peste ei apă rece. Lăsaţi-i astfel timp de 30 de minute.
Scoateţi ştiuleţii din apă, îndepărtaţi excesul de apă, după care puneți-i pe grătarul încins, întorcându-i periodic – frunzele vor preveni arderea porumbului şi vor ajuta la o coacere uniformă.
Când porumbul este copt, îndepărtaţi frunzele şi serviţi. Opţional, peste porumbul copt se poate presăra puţină sare grunjoasă sau se poate stoarce puțin suc de lămâie.
Rol benefic în protecţia cardiovasculară
În porumbul preparat termic există compuşi derivați din acidul folic, ce acţionează ca factor de creştere a elasticităţii vaselor de sânge.
Mai exact, au rol benefic în protecţia cardiovasculară: vasele elastice permit circulaţia unei cantităţi mai mari de sânge, fapt care ajută la o mai bună hrănire a întregului organism, precum şi la o scădere a riscului de aritmie.
Accelerează arderile în celulele ficatului
Porumbul copt determină accelerarea arderilor în celulele ficatului. Aceasta înseamnă că vor exista mai multe proteine şi hormoni necesari unui organism sănătos, chiar şi în cazul în care vom consuma foarte puţină carne sau postim.
Consumat pe o durată mai mare de 25 de zile, porumbul preparat termic poate determina o creştere cu până la 7-8% a lungimii totale a reţelei de vase de sânge capilare, arată studiile. Această delicatesă are ca efect scăderea acumulării de toxine în organism, reducerea vitezei de îmbătrânire şi de îmbolnăvire a organelor.
Perfect în orice dietă echilibrată
Întrucât conţine amidon cu descărcare lentă, porumbul este ideal în orice dietă echilibrată. Are un număr mic de calorii şi nu stresează pancreasul endocrin, ceea ce înseamnă că nu va apărea rapid senzaţia de foame.
Mai mult decât atât, unii compuşi din porumbul copt acţionează asupra mecanismelor celulare de hidroliză a grăsimilor aflate în exces.
Îmbunătăţeşte digestia
Una dintre cele importante surse de fibre alimentare este porumbul.
Porumbul copt contribuie la îmbunătăţirea digestiei, ca de altfel, la eliminarea completă a resturilor alimentare de la nivelul colonului.
Protejează vederea
Zeaxantina din porumb, pigmentul care dă acestuia culoarea galbenă, este un antioxidant cu efect protector împotriva bolilor oftalmologice produse odată cu înaintarea în vârstă (degenerarea maculară).
Totodată, porumbul copt mai conţine acid folic şi beta caroten, care de asemenea contribuie la sănătatea vederii.
Grăbeşte vindecarea mai multor afecţiuni
Consumat în mod regulat, porumbul copt participă la tratarea şi vindecarea mai multor afecţiuni.
Nutrienţii şi substanţele naturale conţinute de acesta s-au dovedit de un real ajutor în litiază renală, ateroscleroză, ulcer, gastrită, afecţiuni respiratorii, artrită, reumatism, amigdalită, cistită, infecţii diverse, tulburări sexuale, intoxicaţii alimentare, răceală, gripă.
….nu credeam ca are atatea calitati…………………….
E f bun!
Este bun dar crește glicemia