Renumit pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sănătății, ghimbirul este unul dintre condimentele prezente in aproape toate bucatariile gospodinelor de la noi.
Desi poate fi gasit de cumparat in multe magazine sau in piata este util de stiut ca il poti cultiva usor in ghiveci la tine acasa, avand astfel garantia unui ghimbir de buna calitate, crescut fara substante toxice .
Află din rândurile următoare cum să cultivi usor ghimbir în ghiveci chiar la tine acasa.
Ce beneficii aduce ghimbirul sănătății
Ghimbirul este un antiinflamator puternic. El trateaza multe afectiuni si are proprietati de a combate retenția de apă și ameliorează simptomele sindromului premenstrual. De asemenea, asigură o digestie optimă. În asociere cu mierea de albine, ghimbirul reduce grețurile, gazele intestinale și calmează durerile de stomac.
Totodată, calmează durerile de gât, luptă împotriva răcelii și gripei, iar băile cu ulei esențial de ghimbir reduc considerabil durerile articulare.
Cu atâtea avantaje, ar fi păcat să nu-l avem fiecare dintre noi la îndemână.
Pregătește rădăcina de ghimbir pentru cultivare
Pentru început, cumpără din orice hipermarket o rădăcină de ghimbir proaspătă, mare, fermă, curată și care să aibă culoarea bej deschis. Aceasta trebuie să aibă cel puțin un mugure verde pe ea. Dacă are mai mulți muguri, cu atât mai bine. Vei tăia mugurii împreună cu bucățile de rădăcină pe care se află aceștia și îi vei planta în mai multe ghivece.
Ține ghimbirul în apă timp de o noapte, pentru a se elimina inhibitorul de creștere pe care comercianții îl pulverizează de obicei pe această rădăcină.
Pregătește ghiveciul în care vei planta ghimbirul
Amestecă 3 părți pământ de flori cu o parte nisip pentru a obține un sol fluid. Înainte de a pune pământul în ghiveci, așază pietre pe fundul ghiveciului. Rolul acestora este de a asigura o bună scurgere a apei. Umple, apoi, un ghiveci cu diametrul mare pe trei sferturi cu pământ.
Fă o gaură la mijloc și introdu rădăcina de ghimbir cu mugurele îndreptat în sus. Acoperă cu 1-2 cm de pământ și udă planta. Plasează apoi ghiveciul sau ghivecele într-un loc unde nu este foarte multă lumină, iar temperatura este constantă. Ghimbirul iubește căldura.
Udă zilnic pământul, însă fără a-l inunda. Mugurele va răsări din pământ abia după câteva săptămâni, iar planta va ajunge la dimensiunea obișnuită abia după 10 luni.
Când recoltezi ghimbirul din ghiveci
Ghimbirul poate fi recoltat la aproximativ 4 luni după ce a fost cultivat. Tot ce trebuie să faci este să dezvelești rădăcina dând pământul la o parte și să tai bucățele din aceasta. Acoper-o apoi la loc cu pământ și îngrijește-o ca și până atunci pentru a produce în continuare.